Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

Wat nu als ik aan het einde van de batterij van mijn hoortoestel nog een stuk werkdag overhoud?

3 augustus 2021
Wat nu als ik aan het einde van de batterij van mijn hoortoestel nog een stuk werkdag overhoud?

Wanneer is het tijd voor een werkplekonderzoek of maatwerk hooroplossing van PlanPlan? Geregeld leeft deze vraag onder onze klanten of bij verwijzers. Op onze website delen wij daarom de vijf belangrijkste redenen. De komende tijd duiken we stuk voor stuk dieper in op de verschillende redenen. Begin mei publiceerden we het eerste deel: als de luistersituatie complex is. Medio juni deel twee: als standaard oplossingen niet (meer) voldoen. En vandaag duiken we dieper in op deel drie: als u een hele werkdag moet luisteren.

 

Hooroplossingen als u een hele (werk)dag moet luisteren

De titel van dit artikel zegt eigenlijk al voldoende. “Wat nu als je aan het einde van je hoortoestel nog een stuk werkdag overhoudt?” Dit zou zomaar op een Loesje-poster kunnen staan. Het afgelopen jaar kwamen we dit helaas meerdere keren in de praktijk tegen. De hele werkdag streamen via Zoom met oplaadbare hoortoestellen bleek in de praktijk soms echt te veel gevraagd te zijn.

Toch is dit niet het enige ongemak met hoorhulpmiddelen waar je als slechthorende op het werk tegenaan kunt lopen. Als je (vrijwel) de hele dag moet luisteren is het immers uiterst belangrijk dat je ontspannen kunt luisteren om de werkdag door te komen en ’s avonds nog energie over te houden voor andere zaken dan werk. Beeld je bijvoorbeeld maar eens in dat je voor de klas staat of de hele dag gesprekken voert met patiënten of cliënten, bezoekers ontvangt aan een balie en ook de telefoon moet beantwoorden of heel veel vergaderingen hebt. Zie jij jezelf dan aan het einde van de werkdag nog ontspannen naar huis toe reizen?

Hooroplossingen met een comfortabel geluid, die niet uitvallen en de hele werkdag meegaan zijn dan geen luxe meer, maar een noodzaak om vitaal te blijven.

 

Belangrijke vraag voor verwijzers

Bij het verwijzen van een cliënt met een Arbovraag is het daarom essentieel om na te gaan hoe intensief de communicatie op de betreffende werkplek is. Is er af en toe een overleg of een gesprek, dan kan standaard (solo)apparatuur prima voldoen. Maar moet iemand een groot deel van de werkdag communiceren, dan is er wellicht meer nodig en is het tijd voor een werkplekonderzoek.

Een goed aangepast hoortoestel is natuurlijk altijd de basis, maar enkel een hoortoestel is voor veel werksituaties niet voldoende. Wat speelt er nog meer een rol?

 

Comfortabel luisteren

Als je af en toe een overleg hebt, is een extra hulpmiddel om op afstand te verstaan het belangrijkste. Maar moet je (vrijwel) de hele dag communiceren, dan draagt de kwaliteit van het geluid in belangrijke mate bij aan comfort en energiebehoud. Kun je lekker ontspannen zitten met je rug tegen de leuning en zonder al te veel inspanning meekrijgen wat er wordt gezegd? Sta je zelfverzekerd voor de klas, omdat je erop kunt vertrouwen dat je ook de onverwachte opmerking tussendoor meekrijgt?

 

Meekrijgen van details

Gaat het om een functie waarbij het meekrijgen van details essentieel is? Zoals een leerkracht, advocaat, jurist of rechter? Een arts of beoordelaar? Dan kan een kwalitatief goed aangepaste werkplekaanpassing het verschil maken. Het maakt het verschil in adequaat functioneren, het hebben van (promotie)kansen en mogelijkheden. Maar minstens zo belangrijk is het verkrijgen van zelfvertrouwen en rust.

 

Wisselen tussen bronnen

Is het een werksituatie waarbij de slechthorende de hele dag moet wisselen tussen verschillende bronnen? Bijvoorbeeld verschillende telefoons, een portofoon en/of bezoekers aan de balie? Ook dan voldoet een standaard werkplekoplossing niet en is luister- en praktisch comfort belangrijk om aan het einde van de dag niet doodop te zijn.

 

Energiebehoud

Als je (vrijwel) een hele dag moet luisteren is het behoud van energie het allerbelangrijkste. Luisteren met ontspannen schouders, zonder al je spieren te hoeven aanspannen en geen irritatie door een blikkerig geluid.

Dit zijn de essentiële zaken als je een hele werkdag moet luisteren, maar bovenal zijn dit de zaken waar wij al meer dan 20 jaar van doordrongen zijn. Voor heel veel werksituaties waarin er een hele dag geluisterd moet worden, hebben we in de afgelopen ruim 20 jaar vele mooie maatwerkoplossingen mogen realiseren, met altijd een positief resultaat. Op onze verschillende oplossingspagina’s lees je meer over de ervaringen van hen die onze oplossingen dagelijks gebruiken.

 

Moet jij zelf de hele dag communiceren op je werk en is je energie na een werkdag volledig uitgeblust? Ben jij vermoeid en wil je meer ontspannen kunnen luisteren op je werk of je beter kunnen afsluiten voor storende geluiden? Neem dan gerust contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden. Wij denken niet in standaarden, maar focussen ons op jouw behoefte en wensen!

De volgende keer nemen we het vierde punt onder de loep: als een hoortoestel niet mogelijk of zinvol is. Blijf ons dus vooral volgen, via onze nieuwsbrief of op LinkedIn!