Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

Hoorcoaching op de werkplek

In de afgelopen 20 jaar bezochten wij honderden slechthorenden op hun werkplek om mee te denken over mogelijke hooroplossingen. Iedere werkplek is anders en ieder verhaal is uniek, toch vallen ons ook overeenkomsten op.

 

Impact

Eén van de zaken die opvalt is dat niet alleen de omgeving, maar ook de slechthorende werknemer zelf de impact van zijn of haar gehoorverlies op het werk nogal eens onderschat. Hij of zij doet er alles aan om ‘gewoon’ mee te blijven doen. Vermoeidheidsklachten worden hierbij liever toegewezen aan externe factoren. Het elastiekje staat gespannen, maar de werknemer gaat door en zet alle hens aan dek om bij te blijven.

 

Topsport

Communiceren met gehoorverlies binnen een uitdagende werksituatie is topsport. Alle vezels van uw lichaam zijn aangespannen om mee te krijgen wat er gebeurt in een groep of tijdens een vergadering. Het kost u net iets meer tijd om te verwerken wat er wordt gezegd en ondertussen gaat het gesprek of de vergadering gewoon door. U ‘rent’ er met een intense luisterinspanning achteraan. Logisch dus dat u intens vermoeid bent aan het einde van de werkdag.

 

Continu alert

Uw hele lijf is continu alert om mee te krijgen wat er gebeurt. “Wat hoor ik? Is dit voor mij? Moet ik er iets mee?” Dit lekt energie. Alles in uw lijf zet zich in om mee te krijgen wat er in de omgeving gebeurt. Tijdens bijna al onze hoorcoach gesprekken horen wij “na een werkdag ben ik doodop”, zo gek is dat dus niet.

Het creëren van meer rust en ontspanning is dan ook altijd het belangrijkste doel van een door ons geadviseerde werkplekoplossing. De praktijk wijst uit dat een goed aangepaste werkplek bijdraagt aan rust en meer ontspannen werken. Maar naast goede aanpassingen is soms ook een persoonlijk hoorcoachtraject aan te raden.

 

Zelfzorg

Tijdens een hoorcoachtraject hebben wij naast concrete praktische oplossingen ook aandacht voor persoonlijke zaken. Hoe zorgt u goed voor uzelf? Wat kunt u verwachten van uw collega’s? En van uw leidinggevende? Wat kun u zelf doen om zoveel mogelijk rust te ervaren?

De bewustwording in dit proces draagt bij aan meer rust en het overhouden van energie voor leuke dingen na het werk. Het leven is immers zoveel meer dan werken alleen!

 

Persoonlijk hoorcoachtraject

Met “na een werkdag ben ik doodop” als rode draad van veel van onze gesprekken in ons achterhoofd, bieden wij naast de technische en akoestische adviezen ook aandacht aan begeleiding. In een persoonlijk hoorcoachtraject besteden wij aandacht aan:

  • Kennis over gehoorverlies
  • Acceptatie van en openheid over uw slechthorendheid
  • Hoe maakt u luisteren minder inspannend?
  • Hoe past u luisterrust in in uw drukke werkdag?
  • Wat kost energie, wat levert energie op?
  • Slimme tips en trucs om de communicatie beter te laten verlopen
  • Optimale inzet van communicatiehulpmiddelen

Wilt u meer informatie of heeft u specifieke vragen over een hoorcoachtraject, neem dan contact met ons op. We informeren u graag over de mogelijkheden.

Hoorcoach werkplek slechthorenden