Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

Beter verstaan tijdens de vergadering

Herkent u dit?

  • Het kost me net iets meer tijd om op te pikken waar het over gaat, zeker als er een nieuw onderwerp aan bod komt
  • Ondertussen gaat de vergadering door en loop ik steeds meer achter
  • Ik heb veel last van storende onderonsjes, geritsel met papieren en koffiekopjes
  • Dit kost me enorm veel inspanning; na een vergadering ben ik gesloopt

Wij denken graag met u mee over passende hooroplossingen.

 

Akoestische oplossingen

Geluidsabsorberende materialen zorgen ervoor dat hinderlijke geluiden minder nadrukkelijk aanwezig zijn. Dat maakt het geluid in de ruimte aangenamer. PlanPlan kan nagalmmetingen doen en op basis daarvan passend advies geven.

 

Vergadersysteem

Een vergadersysteem haalt de stemmen van de deelnemers dichterbij. U krijgt ze rechtstreeks op uw oren. Het gevolg is dat u meer ontspannen kunt luisteren. Wilt u als slechthorende zelf de regie houden over het geluid? Dat kan met een communicatiesysteem op maat. U kunt op afstand inzoomen op een spreker of juist een hinderlijke stoorbron tijdelijk uitschakelen. We geven u graag een deskundig advies, afgestemd op uw persoonlijke situatie.

 

Toegankelijkheid en inclusie

Naast individuele werkplekoplossingen voor doven en slechthorenden, bieden wij als PlanPlan oplossingen voor toegankelijkheid en inclusie. Deze oplossingen zijn geschikt voor zowel de toegankelijkheid van openbare dienstverlenende instanties als de inclusie van slechthorende of dove medewerker(s). Gewoon meedoen voor iedereen: hoe mooi is het om daar een bijdrage aan te kunnen en mogen leveren? Wij zetten ons graag in om dat te realiseren, samen met uw doelgroep!

 

Uit de praktijk

Mark, allround constructie werker

Communiceren met of zonder gehoorbescherming, was voor mij de grootste uitdaging tijdens mijn werk. Ik werk in een grote fabriekshal waar gehoorbescherming verplicht is. Een overleg met collega’s of leerlingen was in deze hal erg lastig, of eigenlijk: niet te doen. Door mijn gehoorproblematiek werd dit steeds meer een last en niet meer goed werkbaar.

Door het verplicht moeten dragen van otoplastieken of soortgelijke middelen, werd de uitdaging bovendien nog groter. ‘Vroeger’ was daar nog geen sprake van en werkte ik zelfs zonder enige gehoorbescherming. Bizar eigenlijk, als ik daar nu aan terugdenk.

Nadat bleek dat het werken en communiceren met otoplastieken voor mij geen werkbare situaties meer was, werkte ik met mijn eigen hoorapparaten in en zette deze dan op de mute-stand. Met behulp van de zogenoemde telefoonclip waarmee ik mijn hoorapparaten kon bedienen vond ik mijn weg hierin. Terugkijkend is dit natuurlijk geen goede gehoorbescherming. Mijn oren waren wel opgevuld met een oorstukje, maar er zat geen enkel geluidsfilter in zoals bij de otoplastieken die ik later gebruikte. Best een nadeel en risico dus!

In overleg met de leverancier zijn mijn otoplastieken geschikt gemaakt om te koppelen aan mijn hoorapparaten. Een mooie stap vooruit, al bleek dat de aansluiting van het een en ander niet goed op elkaar aansloot. Het resultaat: een constante pieptoon in mijn oren. Onwijs vervelend! Al met al was dit ook een te provisorische oplossing. Bovendien was het geen doen meer om elke ochtend en avond mijn hoorsysteem om te turnen naar mijn eigen oorstukje van de hoorapparaten.

Sinds ik de eerste hooroplossing van PlanPlan gebruik, merkte ik al heel snel een grote verbetering ten opzichte van de voorgaande oplossingen. Ik kon weer goed met collega’s onderling communiceren. Het eerste communicatiesysteem was uitgevoerd met één microfoon. In de praktijk bleek dat dit niet voor mij werkte. Het was veel gedoe en gaf mij het gevoel dat ik als een verslaggever telkens de microfoon aan en uit moest zetten als een collega iets wilde zeggen.

Nu ik meerdere microfoons heb en kan gebruiken, ervaar ik de hooroplossing van PlanPlan als heel positief. Het is een stuk gebruikersgemak, waardoor de communicatie rustiger is voor mijzelf en mijn collega’s. Mijn collega’s zijn hierdoor zelf veel meer in controle, dat geeft veel meer rust.

In de pauzes switch ik om naar mijn eigen hoorapparaten omdat ik dan buiten het bereik van de zender/ontvanger kom en het signaal niet meer ontvangen wordt. Ook zijn de afstanden in de grote fabriekshal soms te groot voor het bereik.

Maar al met al…

Deze hooroplossing is ook voor mij een stuk comfortabeler, rustiger en biedt de gehoorbescherming die ik tijdens mijn werk nodig heb. Zo kan ik weer communiceren zonder gedoe!

Mark, allround constructie werker

juni 2021

Gerry, wijkverpleging

Ik kreeg vanwege mijn slechte gehoor via het audiologisch centrum in Hengelo (Pento) eind 2013 het advies om contact op te nemen met Adviesbureau PlanPlan. Zij konden samen met mij bekijken wat de mogelijkheden zijn om mijn werk ondanks mijn beperkingen vanwege het hoorverlies zo goed mogelijk te kunnen blijven doen.

PlanPlan heeft mij geholpen, adviezen en begeleiding gegeven zodat ik mijn werk kon blijven doen. Er zijn microfoons op de vergadertafel geplaatst om zodoende toch deel te kunnen nemen aan de vergaderingen. Verder zijn er diverse aanpassingen gedaan op de werkplek en kreeg ik hulpmiddelen aangereikt die ik individueel nodig had. Hierdoor heb ik kunnen blijven werken en bleef ik betrokken bij mijn collega’s en cliënten.

Verder ben ik erg goed door PlanPlan begeleid. Ik heb er heel veel profijt van gehad. Ik ben sinds kort gestopt met werken maar ben ontzettend dankbaar dat ik de laatste jaren kon blijven werken. Dit dankzij de goede en fijne begeleiding van PlanPlan.

 

Gerry, wijkverpleging

november 2020

Hermien, intern begeleider

Als intern begeleider op een basisschool voer ik dagelijks veel gesprekken met collega’s, ouders en externe hulpverleners. Soms in een kleine groep, maar ook met een grotere groep mensen. Ik ga op klassenbezoek en heb gesprekken met kinderen over hun werk, wat ze moeilijk vinden of juist heel goed kunnen en er zijn natuurlijk de vergadering met vaak meer dan 20 collega’s.

Voor mijn werk is het ontzettend belangrijk dat ik mijn gesprekspartners goed kan verstaan. Ik ben al jaren slechthorend, maar kon me in het gebouw waar ik werkte redelijk redden (dacht ik) met mijn zeer goede gehoorapparaten. Op een plek met omgevingsgeluiden (kinderen die in groepjes werken, het gezoem van een beamer, de speelplaats, collega’s die met papieren schuiven of spullen uit een tas pakken tijdens een vergadering) was het verstaan soms wel lastig. Een schooldag kostte mij veel energie.

Anderhalf jaar geleden is onze school verhuisd naar een gebouw met een erg slechte akoestiek. Het lukte me niet meer om gesprekken in de hal of de lokalen te volgen, zelfs niet op korte afstand. Mijn kantoor was qua akoestiek gelukkig wel goed, maar het grenst aan de speelplaats en dat geeft op momenten natuurlijk veel omgevingslawaai. Ook als er mensen op de gang praten, belemmert dat mijn verstaan. Ik volgde nooit ontspannen een gesprek en moest veel navragen. Zeker in gesprekken waar ook emotie een rol speelt, is dat erg belemmerend. Ik was aan het eind van de dag doodmoe en miste veel informatie vanuit het team.

Via een verzuimpreventiemedewerker van de ARBO werd PlanPlan ingeschakeld. Andrea kwam op school voor een intake. Ze besprak met mij waar ik tegen aan liep, de slechte akoestiek en welke oplossingen er waren. En ze gaf veel praktische adviezen. Met Guido heb ik daarna getest welke apparatuur mij het best kon helpen. Voor mij is het belangrijk dat de communicatieapparatuur mobiel is, ik moet het mee kunnen nemen naar de groepen en vergaderlocaties.

Door mijn werkgever zijn er inmiddels geluidsabsorberende panelen aangebracht in het gebouw, maar dat helpt mij onvoldoende. Daarom werk ik nu met 8 richtmicrofoons die via een zender en ontvanger het geluid naar mijn gehoorapparaten sturen. Bij gesprekken kan ik de microfoons richten naar de gesprekspartners. Eén microfoon kan het geluid van drie tot vier sprekers opvangen. Met een afstandsbediening kan ik microfoons aan of uit zetten, zodat ik eventueel alleen diegene hoor die aan het woord is. Fijn is ook dat ik het omgevingslawaai helemaal uit kan zetten zodat ik alleen de stemmen hoor. Het geluid van de microfoons komt helder in mijn gehoorapparaten binnen.

Bij klassenbezoeken kan ik de microfoon(s) richten op het kind, de kinderen of de leerkracht die ik wil observeren/verstaan en het omgevingsgeluid dat een groep kinderen geeft uitschakelen. Dit maakt goed verstaan in de groep mogelijk en meer ontspannen. De apparatuur zit in een handzame rolkoffer. Zo kan ik alles gemakkelijk meenemen naar gesprekken en bijeenkomsten. Ook het klaarzetten van de apparatuur is vlot gedaan.

Verder is er een aansluiting op de telefoon gemaakt zodat ik telefoongesprekken goed kan volgen. Ook hierbij kan ik het omgevingsgeluid uitzetten. Dit alles maakt dat ik beter kan verstaan en dat een werkdag me minder energie kost. Andrea en Guido zijn vakkundige mensen die goed luisteren naar wat je nodig hebt. Ze hebben me uitstekend geholpen. Achteraf had ik deze apparatuur natuurlijk graag veel eerder gehad…

Hermien, intern begeleider

april 2020

Hans, Senior Engineer
Sinds 1993 ben ik ernstig slechthorend aan beide oren door Ménière. Eén van de oplossingen was het dragen van een hoortoestel. Helaas bracht dat slechts geringe verbetering. Na 3 operaties aan het slechtste oor werd mijn gehoor steeds slechter. Ik heb op een gegeven moment besloten op zoek te gaan naar technische hulpmiddelen. Via de bedrijfsarts kwam ik in contact met PlanPlan. Ze boden me enkele mogelijkheden aan en hebben die op locatie getest. Uiteindelijk ben ik nu in het bezit van een zestal microfoons, die automatisch het geluid transporteren naar mijn hoortoestellen. Elke microfoon kan in ieder geval 3 personen bereiken, waardoor ik nu weer kan deelnemen aan een vergadering van circa 20 personen. Het lukt mij zelfs om voorzitter te zijn van een vergadering, ook in een rumoerige ruimte, zoals aan boord van schepen. De microfoons hebben een groot bereik en kunnen via een notebook bediend worden. Een ingrijpende operatie heb ik hiermee kunnen uitstellen en wellicht geeft de techniek in de toekomst zelfs nog betere oplossingen.’

Hans, senior engineer

januari 2017

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande informatie vragen of komt u graag met ons in contact om de mogelijkheden voor een hooroplossing op maat te realiseren? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag op weg!