Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

De inzet van PlanPlan als standaard oplossingen niet (meer) voldoen

17 juni 2021
De inzet van PlanPlan als standaard oplossingen niet meer voldoen

Wanneer is het tijd voor een werkplekonderzoek of maatwerk hooroplossing van PlanPlan? Geregeld leeft deze vraag onder onze klanten of bij verwijzers. Op onze website delen wij daarom de vijf belangrijkste redenen. De komende tijd duiken we stuk voor stuk dieper in op de verschillende redenen. Op 12 mei publiceerden we het eerste deel: als de luistersituatie complex is. Daar geven we nu graag een vervolg aan met deel twee: als standaard oplossingen niet (meer) voldoen.

 

Wanneer standaard hooroplossingen niet (meer) voldoen

Voor we dieper op deze vraag ingaan, is het goed om eerst te omschrijven wat we verstaan onder standaard hooroplossingen. Voorbeelden van standaard oplossingen:

Akoestische aanpassingen, welke vaak een eerste welkome stap zijn om het luistercomfort te verbeteren. In de praktijk zien wij echter nogal eens dat enkel akoestische aanpassingen onvoldoende zijn om het verstaan op afstand of binnen rumoer op te lossen. Dit ervoer ook docent Engels Gretchen in haar klaslokaal. Want ja, ook de stemmen die je juist wel wilt horen en verstaan, worden geabsorbeerd in het akoestische materiaal. Dat betekent overigens zeker niet dat wij geen voorstander zijn van akoestiek oplossingen. Het brengt immers luistercomfort en rust en dat vormt daarmee een rustgevende basis.

Soloapparatuur; het woord zelf zegt het eigenlijk al: solo betekent één. Soloapparatuur is bedoeld om één op één communicatie in lastige situaties gemakkelijker te maken. Een slechthorende leerling kan met behulp van soloapparatuur de leerkracht volgen die de zender/microfoon draagt. Tijdens een presentatie leg je de microfoon van de soloapparatuur bij de spreker en draag je zelf de ontvanger. Afstand speelt nu nauwelijks nog een rol, de stem wordt namelijk opgepakt door de microfoon en draadloos op de hoortoestellen gebracht. Zo lijkt het alsof de spreker vlakbij staat en wordt verstaan gemakkelijk en ontspannen.

Soloapparatuur met meerdere microfoons. Geavanceerde soloapparatuur heeft meerdere microfoons in de zender en kan ook worden uitgebreid met extra tafelmicrofoons. De tafelmicrofoons kun je verdelen over de vergadertafel en zo kun je als slechthorende meerdere sprekers ontvangen. Ondanks dat het systeem meerdere microfoons heeft, is het een éénkanaalssysteem. Dit houdt in dat je steeds maar één spreker tegelijk hoort.

Wek- en waarschuwingssystemen. Een standaard wek- en waarschuwingssysteem waarschuwt middels een flitslamp of triller voor het geluid van de deurbel, het brandalarm, de wekker of het huilen van de baby.

Stuk voor stuk mooie oplossingen dus. Maar wat nu als je:

  • Ondanks deze soms echt geavanceerde apparatuur toch moeite houdt met het volgen van vergaderingen?
  • Het gevoel hebt dat je vaak de essentie mist en belangrijke opmerkingen tussendoor niet meekrijgt?
  • Straks weer naar kantoor gaat en na een werkdag dodelijk vermoeid bent van alle geluiden die je niet kunt thuisbrengen, maar misschien ook niet kunt missen?
  • Voor een klas staat met 30 leerlingen en de soloapparatuur vooral de meest mondige leerlingen laat horen?
  • Daarbij gestoord wordt door alle geluiden in het lokaal, welke worden versterkt?
  • In een fabriekshal werkt en geluidsbescherming moet combineren met communicatie met je collega’s?
  • Over grote afstand, bijvoorbeeld in een laboratorium of fabriekshal, een bel of alarm moet horen?
  • Algemenerwijs al het gevoel hebt dat het luisteren je extreem veel inspanning kost en je nog steeds informatie mist?

Precies: dan voldoen deze standaard hooroplossingen dus niet (meer).

 

Hooroplossingen op maat

In al die situaties vinden wij het een mooie uitdaging om mee te kijken naar hoe het wel kan, om een oplossing-op-maat te creëren. Bijvoorbeeld door de inzet van een meerkanaals communicatiesysteem met richtingsgevoelige microfoontjes. Benieuwd wat dit inhoudt of wat het precieze verschil is met soloapparatuur? In deze video geven we uitleg over een voorbeeld van een mobiel meerkanaals communicatiesysteem.

Voor heel veel werksituaties waar standaard oplossingen niet het gewenste resultaat bracht, hebben we in de afgelopen ruim 20 jaar vele mooie maatwerkoplossingen mogen realiseren, met altijd een positief resultaat. Op onze verschillende oplossingspagina’s lees je meer over de ervaringen van hen die onze oplossingen dagelijks gebruiken.

Heb je zelf een standaard oplossing op je werkplek, maar ben je aan het einde van een werkdag nog vaak ernstig vermoeid? Wil je meer ontspannen kunnen luisteren op je werk en je beter kunnen afsluiten voor storende geluiden? Neem dan gerust contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden. Wij denken niet in standaarden, maar focussen ons op jouw behoefte en wensen!

De volgende keer nemen we het derde punt onder de loep: als u een (hele) werkdag moet luisteren. Blijf ons dus vooral volgen, via onze nieuwsbrief of op LinkedIn!