Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

Hoe krijg je als slechthorende grip op het geluid?

27 juli 2021
Hoe krijg je als slechthorende grip op het geluid?

Bij onze bezoeken aan uiteenlopende werkplekken van slechthorenden, krijgen we nogal eens te horen: “Ik hoor te veel” of nog preciezer: “Ik hoor te veel, maar versta te weinig”. Misschien is dit wel de essentie van het probleem op de werkplek van een slechthorende.

 

Grip op het geluid

Eerder schreven we al over complexe luistersituaties, één van de vijf belangrijkste redenen om PlanPlan te laten meekijken naar oplossingen voor de werkplek. Dit keer zoomen we in op grip op het geluid. Grip op de stemmen die je moet kunnen verstaan en grip op geluid dat juist storend is.

Meer grip op geluid kan op verschillende manieren worden bereikt, namelijk door:

  • Storende geluiden weg te nemen of te beperken

De meest eenvoudige stap is om samen met de slechthorende werknemer en de leidinggevende te kijken of er geluiden zijn die weggehaald of gedempt kunnen worden. Denk hierbij aan het verplaatsen van de printer, het vervangen van een beamer door een scherm, een deurdranger of het leggen van vaste vloerbedekking.

  • Akoestische aanpassingen

Ook nagalm is ruis en kan belemmerend zijn bij het spraak verstaan. Aanpassingen aan de akoestiek dragen daarom ook bij aan de afname van storend geluid.

  • Onderlinge afspraken

Afspraken met collega’s kunnen bovendien veel opleveren. Binnen de kantoortuin niet naar elkaar roepen, maar naar elkaar toelopen om vervolgens rustig te overleggen. Meer gebruik maken van de chat of e-mail, en bellen in een afgesloten ruimte bijvoorbeeld.

Deze aanpassingen en afspraken zorgen voor een afname van storende geluiden en dus voor meer rust. Toch kan er nog meer worden bereikt door de mogelijkheid te bieden je bewust te kunnen afsluiten voor geluid en tegelijkertijd bereikbaar te zijn als het nodig is. Zo geeft grip op geluid rust.

 

Selectief luisteren en bronnen bepalen

Bij een werkplekonderzoek bekijken we samen naar welke bronnen geluisterd moet worden. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan de telefoon, de bezoeker aan de balie, de portofoon en collega(‘s). Ook bepalen we welke geluiden storend zijn, zoals pratende collega’s, verkeer, de printer of de koffieautomaat.

Hoortoestellen, hoe geavanceerd ook, versterken geluiden. Voor hoortoesteldragers is het heel lastig om het gewenste geluid te filteren en de storende geluiden te negeren. Wij kijken op de werkplek daarom graag mee naar mogelijkheden om selectief te kunnen luisteren en bewust te kiezen voor de bron die je op dat moment wil kunnen horen of beter nog: verstaan!

Het belangrijkste hierbij is misschien nog wel: hoe zorg je dat je de storende geluiden niet of minder hoort? En hoe zorg je ervoor dat je kunt kiezen voor wat je wel en niet wilt horen. Oftewel: dat je grip op het geluid krijgt? Daar zijn verschillende mogelijkheden voor.

 

De juiste connectiviteit kan het verschil maken

Een belangrijke basis is de connectiviteit op je hoortoestellen. Bij het kunnen kiezen van gewenste bronnen en het afsluiten van stoorgeluiden, maken we gebruik van een streamer. Daar zijn verschillende vormen van met voor- en nadelen. Om deze aan je toe te lichten, maken we graag gebruik van een voorbeeld uit de praktijk.

Stel: je bent projectleider bij een grote organisatie en werkt in een tamelijk rumoerige kantoortuin. Je hebt je eigen werkplek in een rustige hoek. Je stuurt verschillende teams aan die verspreid in de kantoortuin zitten. Je wil en moet toegankelijk zijn voor vragen of om even te sparren, maar je moet je ook kunnen concentreren op je werkzaamheden achter de computer.

 

Hoe krijg je hier meer grip op het geluid?
  • Vraag je teamleden om als het enigszins kan naar jouw werkplek te komen, dan hoef je zelf niet de rumoerige ruimte in te lopen.
  • Plaats op jouw eigen werkplek één of meerdere microfoontjes om even met het team te sparren of een vraag te beantwoorden.
  • De microfoontjes hebben connectiviteit met je hoortoestellen via het streamingsprogramma, waarbij de microfoontjes van je hoortoestellen volledig zijn gedempt en je dus veel minder hoort van de omgeving.
  • Met een afstandsbediening kies je om één of meerdere microfoon(s) aan of uit te zetten. Zo komen de stemmen helder en rechtstreeks bij jou binnen.
  • Ook jouw telefoon wordt gestreamd.
  • Als je niet hoeft te communiceren, wordt er muziek naar je hoortoestellen gestreamd en kun je je optimaal focussen op jouw werkzaamheden achter de computer, zonder last te hebben van de omgevingsgeluiden.
  • Desgewenst kan een collega je ‘roepen’ door op het knopje (op de microfoon of een klein draadloos oproepknopje) te drukken. Zo heb jij geen last van het geluid dus, maar wel de zekerheid dat je het opmerkt als je wordt aangesproken.

 

Optimale grip op het geluid

Op deze manier werk je dus het grootste deel van de werkdag op de streamer-stand, met de microfoontjes van de hoortoestellen gedempt. Hoe rustig kan dat zijn? Als je de afdeling verlaat en op de gang of elders iemand tegenkomt, kun en wil je natuurlijk weer ‘gewoon’ je hoortoestellen gebruiken.

Dan is een vorm van connectiviteit waarbij je met één druk op de knop kunt omschakelen naar het hoortoestelprogramma (en weer terug naar het streamingsprogramma op de werkplek), een belangrijk voordeel en dus een belangrijke afweging bij de keuze van hoortoestellen en bijbehorende streamer.

Vraag je audicien of audioloog daarom zeker eens naar de mogelijkheden van streaming. Bespreek ook hoe gemakkelijk je kunt wisselen tussen het streamingsprogramma en het normale hoortoestelprogramma. Is volledige demping van de microfoontjes van de hoortoestellen mogelijk voor het verkrijgen van optimale grip?

Wil je meer weten of zijn de mogelijkheden van jouw streamer je niet helemaal duidelijk? Neem gerust contact met ons op om jouw vragen te bespreken.