Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

Beter verstaan in de fabriek

Herkent u dit tijdens uw werk in de fabriek?

  • Ik moet gehoorbescherming dragen, maar dat gaat niet samen met mijn hoortoestellen
  • Als ik gehoorkappen opdoe, gaan mijn hoortoestellen fluiten
  • Communiceren met collega’s is onmogelijk met gehoorbescherming op
  • Ik twijfel of ik wel veilig kan werken in de fabriek
  • Hoor ik de heftruck wel aankomen, en hoor ik het alarmsignaal wel?

Wij denken graag met u mee over passende en veilige hooroplossingen voor in de fabriek.

 

Gehoorbescherming met externe microfoon(s)

De invloed die een ruimte heeft op de klank en nagalm van geluid is enorm. Geluidsabsorberende materialen zorgen ervoor dat hinderlijke geluiden minder nadrukkelijk aanwezig zijn. Dat maakt het geluid in deze ruimte bovendien aangenamer.

Om voor u een optimale werkplek in de fabriek te garanderen, combineren wij praktische toepassingen en techniek. Hierdoor ontstaan vaak meerdere hooroplossingen. Allereerst kijken we naar een comfortabele en veilige manier om uw gehoor te beschermen tegen te hard geluid in uw werkomgeving. Soms zijn actieve kappen met de mogelijkheid van versterking al voldoende, op een ander moment is er meer ondersteuning nodig. Bijvoorbeeld om uw naaste collega in de fabriek beter te verstaan of om uw leerlingen te instrueren. Wij onderzoeken graag de mogelijkheden voor uw persoonlijke situatie.

 

Waarnemen van alarmsignalen of heftruck

Werkt u met gehoorverlies in een fabriek waar ook heftrucks rijden? Voelt u zich niet veilig omdat u de heftruck niet hoort aankomen? Zitten er waarschuwingsalarmen op machines die u niet altijd hoort? Wij kunnen ons goed voorstellen dat deze factoren u onzeker maken of dat u twijfelt of u uw werk wel veilig en verantwoord kunt blijven uitvoeren.

Gelukkig zijn voor de meest diverse werkomgevingen hooroplossingen te vinden. Ook wanneer u al standaardapparatuur hebt geprobeerd en deze in de praktijk niet voldoet. Voor complexe hoorsituaties, zoals uw werk in de fabriek, realiseren wij maatwerkoplossingen, van eenvoudig tot zeer geavanceerd. Afhankelijk van uw wensen en eisen ontdekken we graag waar u in uw werkomgeving behoefte aan heeft.

Uit de praktijk

"Ik kan weer veilig met collega's communiceren, zonder gedoe"

Communiceren met of zonder gehoorbescherming, was voor mij de grootste uitdaging tijdens mijn werk. Ik werk in een grote fabriekshal waar gehoorbescherming verplicht is. Een overleg met collega’s of leerlingen was in deze hal erg lastig, of eigenlijk: niet te doen. Door mijn gehoorproblematiek werd dit steeds meer een last en niet meer goed werkbaar.

Door het verplicht moeten dragen van otoplastieken of soortgelijke middelen, werd de uitdaging bovendien nog groter. ‘Vroeger’ was daar nog geen sprake van en werkte ik zelfs zonder enige gehoorbescherming. Bizar eigenlijk, als ik daar nu aan terugdenk.

Nadat bleek dat het werken en communiceren met otoplastieken voor mij geen werkbare situaties meer was, werkte ik met mijn eigen hoorapparaten in en zette deze dan op de mute-stand. Met behulp van de zogenoemde telefoonclip waarmee ik mijn hoorapparaten kon bedienen vond ik mijn weg hierin. Terugkijkend is dit natuurlijk geen goede gehoorbescherming. Mijn oren waren wel opgevuld met een oorstukje, maar er zat geen enkel geluidsfilter in zoals bij de otoplastieken die ik later gebruikte. Best een nadeel en risico dus!

In overleg met de leverancier zijn mijn otoplastieken geschikt gemaakt om te koppelen aan mijn hoorapparaten. Een mooie stap vooruit, al bleek dat de aansluiting van het een en ander niet goed op elkaar aansloot. Het resultaat: een constante pieptoon in mijn oren. Onwijs vervelend! Al met al was dit ook een te provisorische oplossing. Bovendien was het geen doen meer om elke ochtend en avond mijn hoorsysteem om te turnen naar mijn eigen oorstukje van de hoorapparaten.

Sinds ik de eerste hooroplossing van PlanPlan gebruik, merkte ik al heel snel een grote verbetering ten opzichte van de voorgaande oplossingen. Ik kon weer goed met collega’s onderling communiceren. Het eerste communicatiesysteem was uitgevoerd met één microfoon. In de praktijk bleek dat dit niet voor mij werkte. Het was veel gedoe en gaf mij het gevoel dat ik als een verslaggever telkens de microfoon aan en uit moest zetten als een collega iets wilde zeggen.

Nu ik meerdere microfoons heb en kan gebruiken, ervaar ik de hooroplossing van PlanPlan als heel positief. Het is een stuk gebruikersgemak, waardoor de communicatie rustiger is voor mijzelf en mijn collega’s. Mijn collega’s zijn hierdoor zelf veel meer in controle, dat geeft veel meer rust.

In de pauzes switch ik om naar mijn eigen hoorapparaten omdat ik dan buiten het bereik van de zender/ontvanger kom en het signaal niet meer ontvangen wordt. Ook zijn de afstanden in de grote fabriekshal soms te groot voor het bereik.

Maar al met al…

Deze hooroplossing is ook voor mij een stuk comfortabeler, rustiger en biedt de gehoorbescherming die ik tijdens mijn werk nodig heb. Zo kan ik weer communiceren zonder gedoe!

Mark, allround constructiewerker

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande informatie vragen of komt u graag met ons in contact om de mogelijkheden voor een hooroplossing op maat te realiseren? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag op weg!