Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

De kracht van welbevinden voor slechthorenden

3 maart 2022
De kracht van welbevinden voor slechthorenden

Vandaag, donderdag 3 maart 2022, staat in het teken van World Hearing Day. Op z’n Nederlands noemen wij dit de dag van het gehoor, waarbij velen oproepen om voorzichtig om te gaan met jouw gehoor. Dat geldt alleen niet voor ons. Voor PlanPlan is namelijk iedere dag een dag waarin het welzijn van slechthorenden en doven de focus heeft. Waarin wij werken met gehoorverlies minder inspannend willen maken en verdere gehoorschade ondervangen.

 

Gehoorproblemen op de werkvloer

In de dagelijkse praktijk betekent dit dat wij gevraagd worden voor intakes of hoorcoaching op de werkvloer. Niet vreemd overigens, aangezien juist op deze plek het gehoor een belangrijk thema is. Lawaaislechthorendheid, een gehoorbeschadiging die niet meer geneest, is een groot arbeidsrisico. Zo groot zelfs dat het al jaren in de top drie van meest gestelde beroepsziekten staat.

 

Impact van gehoorschade

De definitie van een gehoorbeschadiging of gehoorproblemen varieert enorm. Waar de ene medewerker kampt met slechthorendheid, heeft een ander last van overgevoeligheid of oorsuizen. Ook de mate waarin het ernstig of belemmerend is verschilt. Dat maakt het lastig om voor bijvoorbeeld verzekeraars in te schatten welke impact gehoorschade heeft op iemands welzijn en werk. “Is een maatwerk oplossing wel écht noodzakelijk?” is daarom voor ons geen onbekende vraag meer. Gelukkig is in de bewustwording van de verschillende betrokken partijen de afgelopen jaren heel wat veranderd.

 

Gehoorverlies en vitaliteit

Dat gehoorverlies een enorme impact heeft op het dagelijkse leven en werk van een slechthorende of dove, wordt inmiddels erkend. De stress en soms zelfs het ziekteverzuim wat daarbij komt kijken is alleen nog niet voor iedereen even helder. Goed horende medewerkers denken er nou eenmaal niet bij na dat slechthorenden of doven onbewust mogelijk belangrijke deadlines of afspraken missen. Zij staan daardoor altijd ‘aan’, zijn ontzettend alert, komen oververmoeid thuis en raken sneller ziek dan mensen zonder gehoorproblemen.

Wie fit en vitaal is, werkt met meer plezier en energie dan iemand die oververmoeid of zelfs tegen een burn-out aanloopt. Bij vitaliteit denken we al gauw aan bewegen, gezond eten, een zit-sta bureau en fruit in de kantine. Een goede balans tussen werk en privé, ’s avonds nog puf hebben om iets te ondernemen en geen zorgen om het behouden van je baan horen daar ook bij. Dat is en blijft waar wij naar toe willen met al onze adviezen en oplossingen. Van “luisteren met alle vezels en spieren aangespannen” naar “regelmatig even lekker ontspannen met de rug tegen de leuning”. Dat gun je toch iedereen?

Alous Spaanderman van HH Delfland over Adviesbureau PlanPlan

 

Ervaringen uit de praktijk

De technische mogelijkheden van vandaag de dag bieden gelukkig veel opties om ook slechthorenden en doven fit en vitaal hun werk uit te kunnen laten voeren. De afgelopen ruim 20 jaar hebben wij in heel verschillende situaties de oplossing mogen brengen, laten ervaren hoe het wél kan. Met de meest mooie reacties als “zonder te overdrijven gaat er voor mij een wereld open. Ik wist eigenlijk niet meer precies wat goed kunnen horen betekende” als resultaat. Al bladerend door onze oplossingspagina’s kom je nog veel van dit soort prachtige ervaringen tegen. Ervaringen waar wij met recht trots op zijn!

 

Jouw hoorprobleem is onze uitdaging

Soms is een hooroplossing gemakkelijk te realiseren, bijvoorbeeld door soloapparatuur of een akoestieke toepassing in de werkruimte. Op een ander moment is er iets extra’s nodig: een professioneel advies of een maatwerkoplossing. Onze jarenlange ervaring bracht op ons heel veel verschillende plekken, met steeds weer uitdagende vragen en werksituaties.

Ervaar jij momenteel hinder, vermoeidheid of stress door gehoorproblemen? Kies dan zéker vandaag eens echt voor jezelf. Kies voor rust tijdens je werk en ontdek gerust eens vrijblijvend wat er nog meer mogelijk is. We komen namelijk graag eens bij jou langs op jouw werkplek of ontvangen je in de Hoorinfotheek Plus in Utrecht. Daar kunnen we je verschillende oplossingen persoonlijk laten ervaren in zo goed mogelijk gesimuleerde omstandigheden van jouw eigen werkplek.

 

Meer informatie of een afspraak plannen?

Ontvang je graag meer informatie over onze oplossingen of wil je een keer een bezoek brengen aan de Hoorinfotheek? Alleen of samen met collega’s of een partner? Neem gerust contact met ons op voor het inplannen van een afspraak.