Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

Energie besparen in werken met gehoorverlies: een techniektest

28 februari 2022
Praktijk ervaring werpbox PlanPlan door hoorcoach Anke Heij

“Wat als… ik in mijn werk me minder hoef in de spannen om anderen te verstaan? Zou ik dan meer energie over houden voor dat wat ook belangrijk voor me is? In mijn vrije tijd, voor mijn lief, mijn familie en mijn vrienden?” Deze vraag hield Anke Heij, hoorcoach en oprichter van Kunst van het mogelijke, sinds zij plotseling zelf slechthorend werd bezig. Als coach gehoorverlies en werk is zij altijd nieuwsgierig naar de mogelijkheden binnen haar branche. In overleg met Andrea testte zij daarom de afgelopen tijd onze werpbox, een microfoon in een speels kubus. Ze schreef er een mooie review over, die we uiteraard niet aan jou voorbij willen laten gaan.

 

Slechthorendheid kost energie

Ik herinner me het grote verschil tussen goed horen en slechthorend zijn. Slechthorendheid kost energie. Dat voel ik in mijn lijf. En in de hoeveelheid energie die ik heb. De grote vraag is: kan dat, door techniek energie besparen in het werken met gehoorverlies?

Mijn audioloog en audicien kwamen na mijn gehoorverlies met oplossingen. Hoortoestellen. En extra microfoontjes van Phonak. Voor de liefhebbers: een Roger Select, Table Mics en een streamer: de ComPilot II. Een uitkomst. Alleen hangt het altijd af van de situatie hoeveel ze me ondersteunen. Akoestiek heeft invloed. De indeling van de ruimte en hoe mensen daarin zitten ook.

Ik werk als hoorcoach (coach leven en werken met slechthorendheid) in mijn bedrijf Kunst van het mogelijke. En als communicatietrainer voor GGMD voor doven en slechthorenden. In beide functies zijn er situaties waarin ik met extra microfoons minder versta dan zonder. Dat kost veel energie. Bovendien klinkt het geluid van de extra microfoons vaak onprettig. Scherp en hard. De audicien en later ook de audioloog hebben daaraan gesleuteld. Het resultaat is minder scherp en hard, toch klinkt het geluid vaak oncomfortabel. Dat voel ik in mijn lijf. Dat spant.

 

Nieuwe mogelijkheden testen

Als hoorcoach ben ik altijd nieuwsgierig naar het mogelijke binnen de onmogelijkheden. Via PlanPlan Advies mocht ik een werpbox testen. Een microfoon in een speelse kubus. Met een ontvanger die ik aan mijn broekband klik. Die ik als ik met groepen werk door kan laten geven of naar de spreker gooien. Of in de ruimte kan neerzetten. Een andere techniek dan van Phonak.

Bij de eerste test kon ik het verstaan als iemand in de werpbox fluistert. Het is jaren geleden dat ik fluisteren kon verstaan. En het geluid klonk rustig en helder. Mijn lijf ontspande.

Bij het geven van een groepstraining voor acht mensen zette ik de box midden in de ruimte. Ook daar een veel rustiger geluid en betere verstaanbaarheid dan met de Phonakapparatuur. Omdat ik me minder hoef in te spannen, ontstaat er meer ruimte in mijn hoofd voor training geven. Mijn aandacht kan ik maar 1 keer gebruiken.

 

Werpbox PlanPlan getest door hoorcoach Anke Heij

De werpbox is inzetbaar tijdens verschillende situaties

Bij een museumrondleiding koos ik voor mijn Phonakapparatuur. Die hing ik om bij de gids. Het fijne van deze apparatuur is de simpelheid. De zender en ontvanger van de werpbox kun je ook los gebruiken, zonder box. Dan zijn er wel snoertjes naar microfoon en naar de ontvanger. Phonak is minder kwetsbaar.

In mijn bedrijf wandel ik ook met mensen. Samen wandelen werkt goed met deze apparatuur. Zonder blijf ik vaak dichtbij mijn wandelgenoot en let ik goed op. Met Phonakmicrofoon om helpt, maar ben ik erg alert op goed verstaan. Het geluid vervormt regelmatig. Met de zender en ontvanger van de werpbox is die vervorming veel minder en kan ik vrij en ontspannen lopen, mits er niet teveel wind in de microfoon terecht komt. En daar zijn weer speciale windhoesjes voor.

Ik geef regelmatig training in ruimtes waar ik met externe microfoons van Phonak minder versta dan met. Ik ben altijd erg moe als ik daar wegga. Daar testte ik de werpbox. Dat gaf een grote verbetering. En met energie weer verder naar de volgende training.

 

Conclusies

De werpbox geeft lol. Lachende gezichten als ik ermee werk. Ook kinderen vinden het super. Het voordeel is dat de box ook als een soort praatstok werkt. Het geeft structuur en mensen praten na elkaar.
Ik ben blij met mijn Phonakapparatuur. In grote groepen zijn de tafelmicrofoons een prima uitkomst. Vanwege de eenvoud zijn er veel situaties waar de externe microfoons handig zijn.

Een werpbox werkt meer 1 op 1 en in groepen waar het past de microfoon te gooien. Voor een vergadering zou ik dat niet snel doen, dan past andere apparatuur beter. Ik werk vaak in groepen waar het gooien wel kan. Of de groep klein genoeg is de werpbox neer te zetten. Nog een groot voordeel van de werpbox is, is dat die spraak beter doorgeeft dan Phonak. Als er bij de extra microfoons twee mensen tegelijk praten, hoor ik beiden niet. Dan valt het geluid even weg. Dat heeft de apparatuur van de werpbox niet. Daar versta ik gewoon.

Met de werpbox en ook met de losse zender en ontvanger ervan kan ik een deel van mijn werk ontspannener doen. En heb ik meer energie naast mijn werk. Dat geeft voor mij een meerwaarde die niet in geld uit te drukken is. Energie besparen in werken met gehoorverlies? Ja, het kan!

P.S. De foto is genomen tijdens het deelnemen aan een buitenactiviteit. De werpbox is van stof. In ‘Kunst van het mogelijke’ kijk ik altijd naar mogelijkheden om iets wél te kunnen doen. Dat vraagt soms om creatief knutselwerk. Met een rol huishoudfolie, een stoffen zak en een rol ducttape fabriceerden we een ijzersterke en kraakvrije hoes. Dat leverde naast een hoop lol een nieuwe ervaring op. En de werpbox bleef mooi schoon ;-).

Anke Heij , coach gehoorverlies en werk