Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

Om vitaal te blijven functioneren op je werkplek wil je de juiste informatie krijgen. Toch?

4 april 2024
Functioneren op je werkplek ondanks hoorproblemen

Om te weten hoe je vitaal jouw werk kunt blijven doen kun je werkplekonderzoek laten uitvoeren. Waarschijnlijk verwacht je dat in dat onderzoek alle mogelijkheden bekeken worden. Toch zien wij regelmatig dat dit niet vanzelfsprekend is. In sommige gevallen kan dat vervelend uitpakken. Stoppen met werk dat je zo leuk vindt, in een WIA-traject terecht komen of je dromen moeten opgeven. Zonde als dat onnodig gebeurt, toch?

 

Oplossingen die werken

Een sprekend voorbeeld is het verhaal van Jan. Hij is al jaren docent Geschiedenis op een middelbare school en slechthorend geworden. Jan heeft moeite zijn leerlingen te verstaan, vooral van achteruit de klas. Maar ook als er geroezemoes is, vraagt hij een leerling regelmatig om iets te herhalen. Hij voelt zich hier onzeker door, is aan het eind van de dag moe en maakt zich zorgen of hij zijn werk kan blijven doen.

In overleg met zijn bedrijfsarts schakelde zijn werkgever een bureau in voor werkplekonderzoek. Soms zijn wij dat. Soms een ander bureau. Wanneer wij worden uitgenodigd, kijken we wat de situatie is en wat jij als docent nodig hebt om je werk ontspannen te vervolgen. Hoe jij die leuke docent kunt blijven die je was, voordat verstaan zoveel energie kostte. Op basis van een werkplekonderzoek maken we een praktische rapportage. Vol tips en oplossingsrichtingen die echt werken om ontspannen en beter te verstaan.

 

Onvolledig rapport

Bij Jan werd het onderzoek uitgevoerd door een andere aanbieder. Enige tijd daarna komt het rapport via zijn werkgever op ons bureau te liggen. Er zijn zoveel onduidelijkheden gerezen, dat er wordt gevraagd of wij er eens naar kunnen kijken. Wat opvalt is dat het rapport een aantal algemene tips bevat over omgaan met slechthorendheid. De vertaling naar de specifieke functie van in dit geval Jan en de taken die hij moet uitvoeren is onvolledig. Ook stopt het advies bij standaard solo-apparatuur.

Deze externe microfoontjes kunnen slechts één stem tegelijk doorgeven. Bij meerdere stemmen hoor je óf degene die het hardste praat óf niemand. Een andere veelgehoorde klacht is dat stemmen scherp en oncomfortabel klinken.

 

Hooroplossing voor interactieve situaties

De voorgestelde apparatuur is prima geschikt voor bijvoorbeeld een goed gestructureerde vergadering in een ruimte met een goede akoestiek. Voor omstandigheden met veel interactie in groepen en een mindere akoestiek voldoet dit niet. Jan mist dan simpelweg teveel.

Er is  ook techniek beschikbaar die speciaal ontwikkeld is voor interactieve situaties. Deze oplossing(en) staan niet in het rapport vermeld. Onze conclusie is daardoor al gauw helder. Als dit het definitieve advies wordt voor Jan, is de kans groot dat hij zijn pensioen niet haalt als docent Geschiedenis.

 

De beste oplossing

Wij weten dat dit anders kan én hoe belangrijk dat is. Wij weten hoe groot de impact is als je uitvalt en vinden dan ook dat in een werkplekonderzoek alle oplossingsrichtingen genoemd moeten worden. Het liefste specifiek gericht op de taken die bij jóuw functie horen.

In dit geval betekent het dat in het onderzoeksrapport van Jan moet komen te staan dat er communicatie apparatuur op maat bestaat, speciaal voor de interactieve situatie waarin hij als docent werkt. Zo kan Jan de interactie goed volgen, omdat dit systeem meerdere stemmen tegelijk doorgeeft. Een meerkanaals auditief communicatiesysteem noemen we dat. Daarbij hangen er in het klaslokaal meerdere microfoontjes, die Jan naar wens kan bedienen, afhankelijk van wie hij wil verstaan. Het geluid via het systeem klinkt comfortabel, wat komt door de speciale geluidsbewerking van het meerkanaals systeem.

Veel docenten halen met deze techniek hun pensioen. Dat gunnen we Jan ook. We doen daarom opnieuw een werkplekonderzoek, dit keer gefocust op de taken die hij als docent heeft, mét alle mogelijkheden erin. En Jan? Die is opgelucht, net als zijn werkgever.

Binnen PlanPlan streven wij naar passende hoorzorg voor iedereen. Ben of ken jij iemand met moeite om anderen te verstaan tijdens werkzaamheden? Neem gerust contact met ons op. We komen graag eens vrijblijvend bij je langs om de mogelijkheden te bespreken, zodat jij jouw droombaan kunt blijven uitvoeren.