Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

Terugblik internationale congres voor plots- en laatdoven

28 maart 2024
Categorie: Algemeen
Tag:
Terugblik internationale congres voor plots- en laatdoven

Van vrijdag 22 t/m zondag 24 maart vond het internationale congres “Let’s connect 2” plaats in Egmond aan Zee, georganiseerd door de Stichting Plots- en Laatdoven. Tijdens het congres was Andrea aanwezig om onder andere een lezing te geven. We blikken terug op een feest van verbinding, ontmoeting en onderlinge uitwisseling.

 

Handelen vanuit het hart

Op vrijdag werd het congres geopend door niemand minder dan Laurentien van Oranje. In haar openingswoord riep zij op om het probleem van leven en werken met gehoorverlies niet kleiner te maken, maar juist groter. Zodat beleidsmakers en instanties niet in de verleiding komen om het te bagatelliseren, om het aan de kant te zetten en het niet de moeite waard vinden er werkelijke aandacht aan te geven. Haar number 5 foundation is opgericht vanuit een diepgeworteld geloof dat een inclusieve, rechtvaardige en duurzame samenleving alleen mogelijk is als grote vraagstukken worden aangepakt vanuit samenwerking tussen álle betrokkenen. Ze gaf dan ook een warm pleidooi voor samenwerking, verbinding en om te handelen vanuit het hart.

 

Aangrijpende, persoonlijke verhalen

Dat horen en luisteren soms mijlenver van elkaar staan, kwam vervolgens naar voren in het heel persoonlijke en aangrijpende verhaal van Fleur van Puijenbroek. Fleur vertelde hoe zij op haar dertigste plotseling zwaar slechthorend werd. Hoe haar verhaal en emoties volledig werden genegeerd door een audicien, die haar met een paar hoortoestellen naar buiten stuurde. Ze wist niet wat haar overkwam met de vele geluiden die keihard binnenkwamen. Het was geweldig om te horen hoe deze jonge ambitieuze vrouw zichzelf de ruimte gaf en mede daardoor haar spirit weer vond. Zo konden haar creativiteit en ambitie weer de ruimte krijgen, ondanks de pijn en het rouwproces waar ze door heenging.

 

Hoe kan het wel?

Uitgaande van “hoe kan het wel?” en vragen beantwoordend als “hoe kun je met gehoorverlies je droombaan blijven volhouden, je ambities blijven volgen?” gaf Andrea een lezing over oplossingen voor de werkplek in brede zin. Ze behandelde hierin niet alleen de inzet van toptechniek, maar ook communiceren, afspraken maken, luisteren naar elkaar en keuzes maken.

Onder de aanwezigen ontstond veel herkenning en er werden ervaringen gedeeld uit de eigen werkomgeving. Om helder met elkaar te kunnen communiceren zetten we de werpbox in, zodat iedereen de vragen en ervaringen uit de zaal goed meekreeg. Zo zorgde techniek voor connectie en meedoen. Heel belangrijk hiervoor waren natuurlijk ook de aanwezige schrijf- en gebarentolken. Zij tolkten in tekst, zowel Nederlands als Engels, en switchten waar nodig van gebaren naar stemtolken en weer terug. Over connectie gesproken!

 

Persoonlijk advies

Op zaterdag konden geïnteresseerden een persoonlijke afspraak met Andrea maken om hun eigen werksituatie en de knelpunten die ze tegenkomen te bespreken. Tijdens deze afspraken bleek maar weer wat een gevecht het soms kan zijn om de juiste ondersteuning te krijgen als het gaat om Arbozorg. Dat het probleem soms echt te klein wordt gehouden en daardoor niet de aandacht krijgt die zo hard nodig is. Zo sprak Andrea met een directeur van een school met een flink gehoorverlies die al jaren ploetert met slechts zeer beperkte aanvullende communicatiehulpmiddelen. Ze is bevlogen voor haar vak en heeft zich heel veel trucjes eigen gemaakt om het niet-verstaan te compenseren. Maar wat een bak met energie kost haar dat!

We bespraken de mogelijkheden van inzet van mobiele apparatuur, zodat ze veel meer ontspannen kan observeren in een groep. Mobiele apparatuur met richtingsgevoelige microfoontjes die ze ook kan inzetten voor vergaderingen met haar team en tijdens directie overleggen. Ze was zichtbaar opgelucht dat ze haar verhaal kan delen en vooral om te horen dat er mogelijkheden zijn om luisterinspanning te sparen in haar werksituatie. Om haar op weg te helpen gaan we haar een voorstel doen voor een werkplekonderzoek, zodat we de knelpunten en mogelijkheden zorgvuldig in kaart kunnen brengen.

Maak jij werken met gehoorverlies wellicht ook wat te klein, omdat je overtuiging is dat het gewoon moet kunnen, dat je er met handige trucjes en extra hard werken wel uitkomt? En kost dit jouw ook (te) veel energie? We bespreken graag de mogelijkheden met je. Er zijn namelijk meer opties denkbaar dan degene die jij wellicht al kent.