Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

“Het enige is: ik ben moe. Zo ontzettend moe!”

22 augustus 2023
“Het enige is: ik ben moe. Zo ontzettend moe!”

Jaaps werk bestaat uit overleggen. Hij heeft veeleisend werk en overlegt bijna de hele dag. Dagelijks wordt hij overrompelt door vele telefoontjes, vergaderingen en collega’s die aan zijn bureau staan. Niet vreemd, aangezien hij verantwoordelijk is voor grote projecten die zonder hem in de soep lopen. Er gaan miljoenen in om en zijn werkgever verwacht dat hij de boel draaiende houdt. Hijzelf overigens net zo. “Dit ís mijn werk”, zucht Jaap wanneer we hem voor een intake ontmoeten. “Het enige is: ik ben zo moe. Zo ontzettend moe!” 

 

Werkplekonderzoek

We doen onderzoek op Jaaps werk en merken op dat zijn gehoor de laatste jaren een stuk minder is geworden. In zijn werk blijft hij echter doen wat hij voorheen deed: van overleg naar overleg gaan. Online vergaderingen wisselen zich af met fysieke vergaderingen in de grote vergaderzaal op zijn afdeling. En heeft hij pauze? Dan loopt er al gauw een collega binnen om ‘even kort’ iets af te stemmen.

Op de vraag welke hoorhulpmiddelen hij inzet is zijn antwoord kort: naast zijn hoortoestellen gebruikt Jaap een simpele versterker voor de online overleggen en een telefoonclip voor de vele telefoontjes. Hij heeft geen idee of zijn hoortoestel meerdere programma’s heeft, zoals de mogelijkheid voor een ringleiding.

 

Ingespannen luisteren

Tijdens ons werkplekonderzoek kijken we naar de inhoud van het werk, de omstandigheden en de ondersteunende techniek. Daar liggen kansen en mogelijkheden om meer ontspannen je werk te doen. Wat ons opvalt is de gespannen houding van Jaap. Hij zit steeds op het puntje van zijn stoel. Hij is altijd alert om alles te verstaan.

We testen met Jaap verschillende, passende hoorhulpmiddelen. We nemen contact op met het Audiologisch Centrum, waar Jaap zijn hoortoestellen liet afstellen, om te vragen of er een ringleidingoptie op de toestellen zit. Gelukkig is dat het geval en hoeft deze alleen aangezet te worden.

 

De ontspanning daalt in

Vervolgens bieden we Jaap aan om een dag te testen met onze mobiele vergaderkoffer, die we aan zijn hoortoestellen koppelen via de ringleiding. Met de microfoons die bij de koffer horen en met de aansluitmogelijkheid voor digitaal geluid, gaan alle communicatiemomenten via de geavanceerde techniek in de koffer. Dat geldt dus voor:

  • Telefonie
  • Overleggen via Teams
  • Collega’s die binnen lopen
  • Vergaderingen in de grote vergaderzaal

Op de testdag ontspant Jaap zichtbaar. Zijn gespannen houding verandert steeds een beetje en halverwege de dag zien we Jaap voor het eerst ontspannen tegen de rugleuning van zijn stoel zitten. Het is duidelijk: dit heeft een wel heel positief effect!

Als we hem ernaar vragen, lacht hij aarzelend. “Het is zo onwerkelijk, dat ik minder alert hoef te zijn. Ik werk al jaren zoals ik dat altijd al doe. Ik geloof het eigenlijk nog niet helemaal, maar het klopt: ik voel me inderdaad meer ontspannen dan anders.” Dit gunnen we Jaap en ook ieder ander die werkt met gehoorverlies!

Ben of ken jij iemand met moeite om anderen te verstaan tijdens werkzaamheden? Neem dan gerust contact met ons op. We komen graag eens vrijblijvend bij je langs om de mogelijkheden te bespreken.