Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) kiest vergadervoorziening voor medewerkers met een auditieve beperking

5 januari 2024
DUO kiest vergadervoorziening voor medewerkers met een auditieve beperking

Horen dat er wat gezegd wordt, kijken wie er spreekt, luisteren naar wat die persoon zegt en daar ook nog iets van vinden zodat je kunt reageren. Voor medewerkers met een auditieve beperking is het hard werken om te vergaderen. Speciaal voor hen is DUO een pilot gestart in een aangepaste vergaderruimte op haar kantoor in Groningen. Vlak voor de feestdagen nam zij onder begeleiding van Andrea en met veel enthousiaste aanwezigen het vergadersysteem formeel in gebruik.

 

Makkelijker vergaderen voor iedereen

Vanuit een intern project binnen DUO is besloten om in één vergaderruimte een vergadervoorziening te plaatsen, die zowel fysiek als hybride vergaderen voor medewerkers met een auditieve beperking bevordert. In deze ruimte zijn  meerdere tafelmicrofoons geplaatst die via een speciaal kastje het geluid zenden naar een eigen koppeling op het hoortoestel of een aangesloten koptelefoon. Deze tafelmicrofoons worden tevens gebruikt voor hybride vergaderen, zodat de deelnemers thuis ook optimaal geluid hebben.

De aangebrachte vergadervoorziening vergemakkelijkt het vergaderen voor iedereen, waardoor er bijna geen verschil meer is tussen goedhorende en slechthorende deelnemers. Het systeem is daardoor niet enkel goed voor slechthorende medewerkers, maar verbetert ook de productiviteit en efficiëntie van ieder ander als een vergadering makkelijker verloopt. Enkele slechthorende medewerkers hebben het vergadersysteem inmiddels al gebruikt en zijn zeer onder de indruk van het resultaat.

 

Pilot

Tijdens de pilot wordt niet alleen onderzocht wat de meerwaarde is voor medewerkers tijdens een fysieke vergadering, maar wordt ook gekeken naar de mogelijkheden wanneer zij vanuit de vergaderruimte deelnemen aan een hybride vergadering of vanuit huis deelnemen aan een hybride vergadering waarbij collega’s op locatie gebruik maken van de voorzieningen. Deze ontwikkeling op het gebied van inclusiviteit is een eerste stap in de goede richting. Afhankelijk van de uitkomsten van de pilot zullen in de toekomst meerdere DUO locaties worden voorzien van een auditief intelligent vergadersysteem. Bovendien stelt DUO sinds kort al haar medewerkers in staat om ondertiteling aan te zetten tijdens een Teams vergadering.

Ben of ken jij iemand met moeite om anderen te verstaan tijdens werkzaamheden? Neem dan gerust contact met ons op. We komen graag eens vrijblijvend bij je langs om de mogelijkheden te bespreken.