Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

Hoortechniek hangt in de lucht

19 december 2023
Hoortechniek hangt in de lucht

Het is voorjaar 2022 als Angelique bij ons wordt aangemeld door het Audiologisch Centrum. Angelique is kunstenaar en geeft creatieve workshops aan groepen in haar atelier aan huis. Haar eerste hulpvraag is kort, maar krachtig: “betere verstaanbaarheid in het atelier”.

 

Enorme overprikkeling

In mei 2022 zit ik (Andrea) bij haar aan de keukentafel. Angelique oogt moe en vertelt over de enorme impact die haar progressieve gehoorverlies heeft op haar energieniveau. Haar baan in een hotel heeft ze al opgegeven, dat hield ze niet meer vol. Ze legt zich nu volledig toe op haar creativiteit en verdient haar inkomen met het geven van workshops aan groepen in haar atelier. Ze doet dit met veel passie en plezier. Ontspanning vindt ze in het creëren van kunst.

Angelique spreekt haar zorg naar mij uit over het begeleiden van groepen. Ze weet niet of ze het wel kan volhouden. Door het aldoor aanwezige geroezemoes, en de geluiden die samenhangen met de gebruikte materialen, heeft ze grote moeite om de cursisten te verstaan. Dit heeft invloed op haar werk, soms moet ze meerdere keren om herhaling vragen tot irritatie van cursisten én haarzelf. Sinds kort is ze daarom open over haar slechthorendheid en maakt ze communicatieafspraken met haar cursisten. Dat helpt. Toch blijven die vermoeid- en onzekerheid zorgen voor een enorme overprikkeling. Hoe moet het nu verder?

 

Op bezoek bij de kringloop

We bekijken samen haar atelier, wat bestaat uit twee delen. In de ontvangstruimte staan een tafel en stoelen waar de groep omheen kan zitten. Hier wordt koffie gedronken en geluncht. Het cursusdeel bestaat uit vijf werktafels en materialen waar de creatieve activiteiten plaatsvinden. Om te starten geef ik Angelique praktische tips waarmee ze zelf aan de slag kan, zoals het aanschaffen van een groot kleed (bij de kringloop) om onder de ontvangsttafel te leggen, waardoor de akoestiek prettiger wordt.

 

Verbeteren van spraakverstaan

Door omstandigheden verstrijken er flink wat maanden en zijn haar hoortoestellen inmiddels aan vervanging toe. Dat traject doorloopt Angelique eerst onder begeleiding van het Audiologisch Centrum. Met succes, aangezien de nieuwe hoortoestellen zorgen voor een vooruitgang in het spraakverstaan.

In het atelier blijven de verstaanbaarheidsklachten echter bestaan. Spraakverstaan binnen werkrumoer en over afstand wordt ook door de meest geavanceerde hoortoestellen immers niet opgelost. Daarom laten we Angelique kennismaken met de mogelijkheid van een meerkanaals klassensysteem met boven elk groepje én de ontvangsttafel een microfoontje. Dit maakt het verstaan een stuk relaxter, ze is bijzonder aangenaam verrast.

We doen vervolgens een goed onderbouwde aanvraag bij haar zorgverzekeraar, maar die gaat helaas niet akkoord. Ze verplichten haar eerst standaard soloapparatuur uit te proberen, ondanks dat in de aanvraag al was uitgelegd waarom dit vanuit praktische redenen geen adequate oplossing kan zijn. Soloapparatuur pakt alle werkgeluiden op. Bovendien is het doorgeven van soloapparatuur geen optie vanwege vieze handen door verf, klei of ander materiaal. De apparatuur op de werktafel leggen is om dezelfde reden ook geen alternatief.

 

Eind goed, al goed

Angelique heeft de moed al bijna opgegeven als er alsnog een akkoord komt. We installeren het systeem in haar atelier en koppelen het direct op haar nieuwe hoortoestellen. Zo hoeft ze niets te dragen en heeft ze haar handen vrij om haar cursisten te ondersteunen.

Angelique is blij en geeft aan dat het systeem precies doet wat het moet doen; niet alles laten horen, maar wel dát wat ze graag wil verstaan. Ze kan als ze wil inzoomen op een groepje en vangt zo – als vanouds – weer op welke strubbelingen er zijn in het uitvoeren van een opdracht. Zo kan ze er subtiel op inhaken en wordt Angelique langzaamaan weer die fijne creatieve docent die ze altijd zo graag was. Het draagt bij aan haar energiebalans en vergroot het gevoel er weer bij te horen. Haar geduld is flink op de proef gesteld, maar uiteindelijk gelukkig beloond.

Ben of ken jij iemand met moeite om anderen te verstaan tijdens werkzaamheden? Neem dan gerust contact met ons op. We komen graag eens vrijblijvend bij je langs om de mogelijkheden te bespreken.