Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

Bruggen bouwen om vitaal te blijven werken met gehoorverlies

30 oktober 2023

Hoe ga je als professional om met dromen van mensen die minder horen? Kijk je vanuit mogelijkheden, of zie je wat niet kan? En klopt het beeld dat jij als professional van de mogelijkheden hebt met de realiteit voor elk individu? Wellicht zijn er mensen die dingen doen mét gehoorverlies die jij als onmogelijk ziet. Dan luidt vooral de vraag: ‘hoe is je dat gelukt?’.

 

“Hoe stimuleer je slechthorenden hun dromen na te jagen, zelfs als deze droom met hun gehoor niet vanzelfsprekend is?”

Deze vraag werd door Wendelina Timmerman van Hooridee ingebracht op de nascholingsdag voor medewerkers van de Hoorinfotheken van verschillende Audiologische Centra in Utrecht. Een vraag om samen over te brainstormen, waar wij graag bij aansloten. Want hoe je slechthorenden stimuleert om hun dromen na te jagen, is iets wat ons dagelijks raakt. Wij proberen immers keer op keer vormen te vinden om ieders dromen mogelijk te maken. Of dat nou om werk, ontspanning of een combinatie gaat.

Andrea en Anke waren uitgenodigd op deze nascholingsdag en ontvingen de medewerkers in de Hoorinfotheek Plus, een ruimte waar je technische en akoestische oplossingen voor gehoorverlies en werk kunt ervaren. Op deze unieke plek laten wij geregeld zien wat er (nog meer) mogelijk is rondom gehoorverlies en werk, vaak veel meer dan gedacht.

 

Persoonlijke ervaring met aanvullende hoorhulpmiddelen

Tijdens de bijeenkomst vertelde Anke hoe ze -na haar plotselinge gehoorverlies- bij vele bevlogen professionals terechtkwam en desondanks haar aanvullende hoorhulpmiddelen niet comfortabel ingesteld kreeg. Totdat, na veel doorvragen, er niet alleen een oplossing maar ook nieuwe mogelijkheden waren.

Anke geeft sindsdien, met haar slechthorendheid, weer interactieve groepstrainingen met behulp van de mobiele meerkanaals vergaderkoffer van PlanPlan. Ook begeleidt ze schoolklassen met pubers, tijdens buitenactiviteiten, met een werpmicrofoon. Door letterlijk ‘out of the box’ te denken, verschillende hulpmiddelen uit te proberen en daarin samen te werken met professionals, bleek er voor haar meer mogelijk dan eerder gedacht.

 

Uitwisseling met professionals van de Hoorinfotheken

Met de professionals van de Hoorinfotheken wisselden we mogelijkheden uit en bespraken we hoe aanvraagprocedures lopen voor hoorhulpmiddelen. Zo ontstond er bewustwording over wat er goed gaat en wat er beter kan. Mensen met gehoorverlies vitaal aan het werk houden is immers teamwork. Door inzicht en het kennen van mogelijkheden voor werkplekoplossingen kun je samenwerken. Hans Tschur, audioloog van Pento Audiologisch Centrum Utrecht, vertelde vanuit zijn expertise hoe je bij geüniformeerde beroepen tot werkplekoplossingen komt, bijvoorbeeld in de luchtvaart, politie en brandweer. Ieders ervaring en inbreng maakte het tot een waardevolle dag, waar we met veel plezier op terugkijken. Nogmaals bedankt voor de goede organisatie, Patricia Timmerman en Diderica van Thes!

Heb jij als professional te maken met vraagstukken rondom gehoorverlies en werk? We dragen graag samen met jou bij aan bijscholing, informatiebijeenkomsten en voorlichtingsbijeenkomsten, bijvoorbeeld in onze Hoorinfotheek Plus in Utrecht. Neem gerust contact met ons op, dan kijken we samen wat er mogelijk is om bij te dragen aan vitaal werken als je minder hoort.