Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

Kleine aanpassingen brengen een groot effect

14 februari 2020
Kleine aanpassingen brengen een groot effect voor slechthorenden

“Last van ruis en omgevingsgeluiden” is vaak één van de eerste knelpunten die ik verneem als ik een werkplek van een basisschoolleerkracht bezoek. Tegelijkertijd is dat ook het eerste waar ik naar kijk als ik de werkruimte van een leerkracht binnenloop. Om een zo goed mogelijk advies of passende oplossing te kunnen bieden, is de bewustwording van de leerkracht mijn volgende aandachtspunt. Zo adviseer ik om een blocnote neer te leggen en alle geluiden die storend zijn op te schrijven. Vervolgens bedenken we samen hoe we deze geluiden kunnen verminderen of misschien zelfs wel laten verdwijnen.

 

Wat verschijnt er zoal op de lijstjes?

Veel voorkomende stoorzenders komen voort uit details waar je zelf gemakkelijk iets aan kunt veranderen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan:

  • Het openen en sluiten van laatjes;
  • Klikken met pennen;
  • Blokjes of constructiemateriaal op de tafeltjes of op de vloer;
  • Lopen door de klas;
  • Schuiven van stoelen;
  • Zoeken van een kleurpotlood in een grote bak of etui;
  • Spelende kleuters op het plein.

Een oplossing die wij dan ook vaak adviseren is het leggen van vaste vloerbedekking met goede absorptie. Hier kleven echter soms bezwaren aan. Zo is het minder makkelijk schoon te maken of heeft een collega bezwaar in verband met allergieën. En ook al is er vloerbedekking met zeer goede eigenschappen qua ventilatie of kan er gekozen worden voor (vervangbare) tapijttegels, ons advies wordt door verschillende redenen niet altijd overgenomen.

 

Alle (tennis)ballen verzamelen

Schuivende stoelen, zeker wanneer het stoelen of krukken zijn met vier losse metalen poten, vormen vaak één van de storende geluidsbronnen. Als tapijt of vloerbedekking geen optie is adviseren wij een bezoekje aan de tennisclub. De afgedankte tennisballen die zij niet meer gebruiken zijn in dit geval de ideale oplossing. Wanneer je de tennisbal kruislings insnijdt en onder alle poten van de stoelen en krukken schuift, kunnen de kinderen geruisloos hun stoel of kruk bewegen.

“De tennisballen zijn een geweldige oplossing. De kinderen vinden het leuk en ik krijg veel leuke reacties”, aldus één van onze klanten.

 

Meer simpele adviezen met groot effect

Naast de tennisballen zijn er nog vele andere simpele adviezen die een groots resultaat kunnen opleveren. Bijvoorbeeld:

  • Gebruik geen pennen met een klik;
  • Plak vilt achter de bureaulaatjes;
  • Gebruik onderleggers op tafel;
  • Bewaar potloden in een standaard, zodat er niet naar een kleur gezocht hoeft te worden;
  • Kies voor een lokaal aan de rustige zijde van de school.

Niet overal is alles mogelijk, maar bewustwording en kleine aanpassingen maken soms echt het verschil! Wil je dat we meedenken over hoe we jouw werkomgeving rustiger kunnen maken? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag! Blijf jij graag op de hoogte van onze werkwijze, ontwikkelingen en oplossingen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Deze blog is geschreven door Andrea Berkelder