Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

Hoe benut je de luistermogelijkheden van jouw hoortoestel zo optimaal en creëer je maximale rust?

12 maart 2024
Categorie: Kennisartikel
Hoe benut je de luistermogelijkheden van jouw hoortoestel zo optimaal en creëer je maximale rust?

In de wereld van gehoorverlies is veel verschillende apparatuur beschikbaar. Ieder van deze mogelijkheden kent zijn eigen voordelen en kenmerken. Juist doordat er een veelvoud aan keuzes is, overdondert de hoeveelheid informatie in sommige gevallen slechthorende medewerkers die deze apparatuur nodig hebben. In dit artikel delen we onze kennis over de combinatie van een hoortoestel met aanvullende apparatuur. Deze informatie is in onze ogen cruciaal voor het prettig gebruik van aanvullende apparatuur en hard nodig om het verschil te maken tussen verstaan en niet-verstaan.

 

Herken jij één van de volgende situaties?

Ik gebruik mijn soloapparatuur, maar hoor nog veel te veel lawaai waardoor verstaan nog steeds veel inspanning kost.

Je hebt je soloapparatuur omgehangen bij een collega voor een één-op-één gesprek in de kantine tijdens de pauze. Je hoort nu echter zoveel omgevingsgeluid dat je nog steeds grote moeite hebt om jouw collega te verstaan. Je wordt er chagrijnig van. Wat een ontspannen en gezellig gesprek zou moeten zijn, kost je veel energie.

Of

Help, ik gebruik mijn solo-apparatuur en nu hoor ik mijn buurman niet!

Je woont een vergadering bij met soloapparatuur. De soloapparatuur ligt in het midden van de vergadertafel. Tijdens de vergadering vraagt je collega naast je wat aan je. Omdat het geluid via de soloapparatuur in het midden van de tafel komt, versta je deze collega niet. Best irritant, toch?

Of

Ik heb een meerkanaals communicatiesysteem in de klas, maar toch nog last van rumoer in het klaslokaal.

Je kunt alle leerlingen nu goed verstaan via de microfoontjes in het lokaal, maar je hebt nog last van allerlei omgevingsgeluiden. Was dat eerst niet anders? Wat is er aan de hand?

Al deze storende situaties hebben – naast natuurlijk akoestische aanpassingen als vloerbedekking of panelen – te maken met de instellingen van je hoortoestellen in combinatie met streaming (of ringleiding).

 

Hoe werken de basisinstellingen van een hoortoestel dat streamt?

Bovenstaande situaties zijn voor veel mensen met gehoorverlies herkenbaar. En gelukkig gemakkelijk oplosbaar. Belangrijk is te snappen hoe een hoortoestel werkt als er aanvullende apparatuur via een streamer aan jouw hoortoestel gekoppeld is. En ook al is het wat technisch, we leggen het je graag uit.

Laten we starten met de basis, die essentieel is om te begrijpen wanneer jij meer regie wilt over datgene wat je verstaat.

Een hoortoestel heeft twee “microfoons”: één vangt het omgevingsgeluid in jouw directe omgeving op (als je met je vingers over je hoortoestel veegt, hoor je dat). Deze noemen we M van Microfoon.

De tweede “microfoon” ingang die je via je streamer beluistert is verbonden met je hoortoestel. Deze noemen we S van Streaming.

Als je streamt, staat vaak de M nog een beetje open. Je hoort bijvoorbeeld 70% van het geluid via M. Dat kan in een rustige omgeving handig zijn. Zo kun je die collega naast je nog steeds  verstaan, terwijl jij je streamer gebruikt om een vergadering te volgen.

In een drukke/lawaaiige omgeving is dat echter minder handig. Dan versterkt de M immers geluid dat je niet wilt horen, het geluid waar je juist last van hebt, terwijl soloapparatuur juist bedoeld is om beter en meer ontspannen te verstaan.

Regie over wat je hoort ontstaat door een balans tussen M en S. Daarbij is het belangrijk om te weten dat je meestal zelf kunt regelen hoeveel M er open blijft staan bij het gebruik van streaming. Bovendien kun je dit aanpassen aan de situatie. Je kunt dus zelf de balans regelen tussen M en S.

 

Een goede balans tussen hoortoestelmicrofoons

Het instellen van deze balans kan via de telefoonapp die bij je hoortoestel hoort. Elk merk hoortoestel heeft een eigen app, de meeste apps kunnen dit.

Je kunt je vast voorstellen dat dit niet altijd handig is. Als je collega een vraag heeft moet je eerst je telefoon pakken, die openen, de hoortoestelapp opstarten, wachten tot de toestellen zichtbaar verbonden zijn en pas dan kun je de volumeregeling aanpassen, waarna je collega de vraag kan stellen. Grote kans dat zowel jij als je collega denken: laat maar…

Een veel simpelere oplossing voor eigen regie is een weetje dat vrij onbekend is. De meeste hoortoestellen hebben een volumeknop op het toestel zelf. Je kunt met je hand achter je oor het toestel harder of zachter zetten. Deze volumeknop verandert van functie als er een streamer is aangekoppeld. Dan wordt het ‘basisvolume’ ineens de balansregeling voor het volume tussen M en S. Als dat niet zo is, kun je dit bij veel toestellen laten instellen door je audicien.

 

Zo stel jij supersnel handmatig in wat jij wilt horen

Door deze ‘truc’ kun je snel en simpel en slechts met een handbeweging je toestellen zo aanpassen dat jij de collega naast je verstaat en jullie beiden met een glimlach de dag in kunnen. Bovendien wordt jouw gesprek tijdens de pauze in de kantine een stuk meer ontspannen en kun jij je in de klas weer volledig richten op de stemmen van de leerlingen, door het omgevingsgeluid buiten te sluiten.

Dat gunnen wij iedereen.

Is het je nog niet helemaal duidelijk? Bespreek de mogelijkheden van jouw hoortoestellen met je audicien. Hij of zij helpt je met veel plezier op weg.

Heb je na deze tips nog moeite met het volgen van een vergadering of met een gesprek met jouw collega aan de overkant? Hoor je op je werkplek te veel en versta je te weinig? Wij kijken graag met je mee naar mogelijke hooroplossingen.