Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

Geluidsstoplicht in de kantoortuin van een zorginstelling

8 mei 2023

Bij de inrichting van een kantoortuin is zoveel mogelijk rust op de werkplek cruciaal. Maar hoe pak je dat aan? Door aandacht te besteden aan de akoestiek. Een mooi voorbeeld hiervan is het klantcontactcentrum van Beweging 3.0, een zorgorganisatie in de regio Eemland voor wijk- en gespecialiseerde verplegingszorg.

 

Akoestische basis

Vaste vloerbedekking, een akoestisch plafond, lage akoestische schotten tussen de werkplekken en afscheidingskasten met zelfs in de deuren akoestisch materiaal verwerkt. Voor de uitrusting van het klantcontactcentrum is binnen Beweging 3.0 gekozen voor een goede basis. Desondanks is het er soms alsnog een kakafonie van geluiden.

Afhankelijk van de werkdag is het klantcontactcentrum bemand door vier tot acht medewerkers die onderling communiceren, telefoongesprekken voeren en schakelen met collega’s die binnen komen wandelen. De een voor een praatje, de ander met een belangrijke vraag. Op een rustig moment zorgt dit niet voor overlast, maar wanneer een collega op een druk moment met een cliënt aan het bellen is kan zij er (veel) hinder van ondervinden.

 

Vermoeiende werkdag

Na een lange werkdag in een ruimte met veel omgevingsgeluid kwamen de medewerkers soms moe thuis. Het intensief communiceren, luisteren en tegelijkertijd onderling schakelen zorgt voor flinke vermoeidheid. De mentale energie die nodig is om een ander in een kantoortuin te kunnen verstaan vraagt gedurende een werkdag om veel inspanning. Wanneer de omgeving waarin je werkt dan ook nog eens rumoerig is, wordt het verstaan extra inspannend en vermoeiend. Tegelijkertijd zorgt een rumoerige, onrustige werkomgeving ervoor dat anderen (ongemerkt) harder gaan praten om boven het omgevingsgeluid uit te komen. Het gevolg kun je waarschijnlijk zelf al uittekenen.

Veel geluidsprikkels kunnen naast (over)vermoeidheid ook zorgen voor concentratieverlies. Wanneer je extra inspanning moet leveren om een collega of cliënt te verstaan, is het verwerken en opslaan van informatie intensiever. Dat geldt in hoge mate voor werknemers met gehoorverlies, maar is in de basis voor niemand prettig. Elkaar zo af en toe attenderen of aanspreken op geluidsoverlast voelt wellicht al belastend. Wanneer je er echter dagelijks last van hebt, of als jij degene bent die steeds om meer rust op de werkvloer vraagt, voelt dat onprettig.

 

Ludieke geluidsoplossing

Prikkels zoals geluid en licht verhogen ons activatieniveau. Daardoor kunnen we alerter reageren op een situatie die ontstaat en die je zelf wellicht nog niet bewust hebt waargenomen. In een kantoortuin maken wij daarom graag gebruik van een ludieke oplossing in de vorm van een geluidsstoplicht.

Het geluidsstoplicht is een heel eenvoudig toe te passen product. Het geluidsstoplicht meet het spraak- en geluidsniveau in een (werk)ruimte en beoordeelt de geluidsintensiteit aan de hand van drie kleuren: groen, oranje of rood. Bij te veel en aanhoudend rumoer wordt het geluidsstoplicht oranje. Houdt het geluid langer aan of wordt het luider? Dan springt het stoplicht op rood. De voorwaarden van het geluidsniveau stel je zelf eenvoudig en snel in met behulp van de bijgeleverde app.

 

Geluidsstoplicht in de praktijk

Voor de kantoortuin van Beweging 3.0 hebben wij twee geluidsstoplichten geleverd. Via de app is de meest passende instelling voor deze werksituatie gerealiseerd en kunnen de medewerkers, onafhankelijk van de drukte op kantoor, werken in een rustige omgeving. Zodra het stoplicht op oranje springt, past ieder haar stemvolume aan. Zo blijft het geluidsvolume in de ruimte prettig werkbaar.

Medewerkers gebruiken geluidsstoplicht in een kantoortuin

En de dames? Die zijn méér dan tevreden. “Er zijn al veel collega’s van andere afdelingen komen kijken. De reacties die er op volgen zijn erg positief. Van: ik wil er één boven mijn eettafel thuis, tot: dat zou handig zijn bij de flexplekken.”

Ben je benieuwd wat een geluidsstoplicht voor jouw kantoor, school, collega’s, werkruimte of studenten kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. We leggen je graag meer uit over de toepassing, installatie en mogelijkheden!