Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

Geluidsstoplicht helpt op speelse wijze geluidshinder en gehoorproblemen te voorkomen

25 oktober 2022

Een luid bellende collega, hardop overleggende studenten of enthousiast spelende kinderen. Geluidsoverlast is storend, ongeacht de kwaliteit van jouw gehoor. Na een lange periode waarin veel werd thuisgewerkt, lijkt het wellicht alsof jij de enige bent die snel overprikkelt, geïrriteerd of vermoeid raakt. De rust die je thuis ervaart is op kantoor, in de klas of een callcenter ver te zoeken. Een (noise cancelling) koptelefoon lijkt te werken, totdat je voor de zoveelste keer vraagt of het iets zachter kan. Dat moet toch niet nodig zijn?

 

Aan ruimte geen gebrek

Natuurlijk bestaan er legio mogelijkheden om de rust op te zoeken. Ongeacht waar je werkt is er vaak wel een ruimte te vinden waar het een stuk stiller is. Je even afzonderen doet wonderen. Je werkt productiever, bent meer gefocust en kunt anderen een stuk beter verstaan. Met de juiste afspraken over (achtergrond)geluid en communicatie kom je ook in grote werkruimtes een heel eind. Toch blijkt een rustige werkplek in een rumoerige ruimte zoals een kantoortuin niet altijd haalbaar.

 

Maximaal aantal decibel op het werk

Ontspannen werken zonder geluidsoverlast is een grote pre. Volgens de Arbowet mag in een kantoorruimte maximaal 45 decibel gemeten worden. Alles wat daarboven komt, wordt officieel bestempeld als geluidsoverlast. En geloof ons: 45 decibel behaal je al gauw. Een gesprek met meerdere collega’s of een draaiende vaatwasser komt namelijk al neer op zo’n 60 decibel. Bedenk je nu eens hoeveel decibel er gemeten zal worden in een kantoorruimte waar een collega al bellend langs loopt, het raam open staat terwijl er een vrachtwagen voorbij rijdt en de koffiebonen gemalen worden voor de nodige cafeïne inname.

Gelukkig bestaan er veel verschillende mogelijkheden om geluidshinder te voorkomen. Met de juiste akoestische maatregelen kun je van een holle ruimte een werkplek maken die aan alle richtlijnen voldoet. Naast akoestiek biedt ook techniek mooie oplossingen, waaronder het door ons ontwikkelde geluidsstoplicht.

 

Je werkplek te rumoerig? Krijg grip!

Het geluidsstoplicht is in essentie een heel eenvoudig toe te passen product. Het geluidsstoplicht meet het spraak- en geluidsniveau in een (werk)ruimte en beoordeelt het aantal decibel aan de hand van drie kleuren: groen, oranje of rood. Bij te veel en aanhoudend rumoer springt het geluidsstoplicht op oranje. Houdt het geluid langer aan of wordt het luider? Dan kleurt het geluidsstoplicht rood.

Het geluidsstoplicht is laagdrempelig en plug en play te gebruiken. De voorwaarden van het geluidsniveau stel je bovendien zelf eenvoudig en snel in met behulp van de bijgeleverde app.

 

 

 

Geluidsstoplicht in de praktijk

Het geluidsstoplicht is op veel verschillende werkplekken toepasbaar. Van scholen, kantoren en callcenters tot zusterposten, kinderdagverblijven en grootschalige studieruimtes. Het geluidsstoplicht helpt:

  • Een ieder geconcentreerd in een rumoerige omgeving te werken, zonder telkens om rust te hoeven vragen;
  • Werkgevers die een rustige werkplek willen creëren waar gefocust gewerkt kan worden;
  • Leerkrachten die leerlingen op een speelse wijze bewust en medeverantwoordelijk willen maken voor het geluidsniveau;
  • Docenten die hun klas zelfstandig willen laten werken, waarbij het geluidsniveau beperkt moet blijven.

 

Wat levert het geluidsstoplicht op?

We weten allemaal dat langdurige geluidsoverlast schadelijk kan zijn voor je gehoor. Maar wist je ook dat al vanaf 40 decibel leer- en concentratie problemen kunnen ontstaan? Of dat een langdurige blootstelling aan 60 decibel of meer een grote impact op jouw gehoor kan hebben?

Ons geluidsstoplicht helpt prikkels te verlagen, focus te behouden en zorgt voor een verhoogde vitaliteit. Ook het concentratievermogen, welbevinden en de vermoeidheid van medewerkers, studenten, leerlingen en docenten wordt met behulp van het geluidsstoplicht positief beïnvloed. Oh, en laten we de onderlinge verhoudingen omdat je niet telkens meer hoeft te vragen of het zachter kan vooral niet vergeten.

Ben je naar aanleiding van bovenstaande informatie benieuwd wat een geluidsstoplicht voor jouw kantoor, school, collega’s, werkruimte of studenten kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. We leggen je graag meer uit over de toepassing, installatie en mogelijkheden!