Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

1,2 miljoen 40-plussers in Nederland heeft gehoorverlies

21 januari 2021
1,2 miljoen 40-plussers in Nederland heeft gehoorverlies

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van VeiligheidNL en Erasmus MC. In dit onderzoek is gerekend met 13 procent van de Nederlandse bevolking, allen boven de 40 jaar. Het aantal mensen met deze mate van gehoorverlies neemt de afgelopen jaren sterk toe, naar mate de leeftijd van deze bevolkingsgroep groeit.

 

Werken met gehoorverlies

In dit waardevolle artikel staat ook de impact van slechthorendheid op het dagelijks functioneren beschreven. Tijdige behandeling van gehoorverlies is essentieel en kan het verschil maken voor iemands leven en welbevinden. Een groot deel van deze groep behoort tot de Nederlandse beroepsbevolking. Dat de impact van gehoorverlies op het werk ingrijpend kan zijn, zien wij als PlanPlan dagelijks terugkomen. Ik kan je er vele voorbeelden van noemen.

 

Audiologisch zorgweb

Leven en werken met gehoorverlies brengt ook kwetsbaarheid met zich mee. De cijfers van VeiligheidNL wijzen uit hoe belangrijk het is om hier aandacht aan te schenken. De expert bij gehoorverlies, Wendelina Timmerman van Hooridee beschrijft dit heel mooi in haar column in Earline. Met Wendelina werken we regelmatig samen. Uitgangspunt van Hooridee is hoe kan het beter, makkelijker, creatiever en meer ontspannen? Als PlanPlan richten we ons op de meer technische en praktische oplossingen. De afstemming met het persoonlijke deel heeft hier een belangrijke meerwaarde; ook hier speelt acceptatie, zelfzorg en interactie met de collega’s een rol. Zo hebben we samen al vele mooie complete trajecten succesvol mogen afronden.

Door op tijd stappen te zetten, kunnen we ernstige gevolgen van gehoorverlies voorkomen. Onze samenwerking met alle disciplines heeft hierin een bewezen meerwaarde. Wij hebben dit weergegeven in ons audiologische zorgweb. Een web waarin alle disciplines samenkomen:

 

Audiologisch web van Adviesbureau PlanPlan

Audiologisch web rondom een dove of slechthorende

 

 

Wanneer moeten we PlanPlan inschakelen?

Deze vraag krijgen we nogal eens voorgelegd. Wij denken graag mee in die situaties waar specifieke kennis nodig is met betrekking tot slechthorendheid en werk. In het kort is dit bijvoorbeeld:

  • Als de luistersituatie complex is
  • Als standaard oplossingen niet (meer) voldoen
  • Als er een hele (werk)dag geluisterd moet worden
  • Als een hoortoestel niet mogelijk/zinvol is
  • Bij ernstig of complex gehoorverlies.

Heeft u zelf last van gehoorverlies of een cliënt of werknemer die worstelt met gehoorproblemen op de werkvloer? Neem dan gerust contact met ons op, wij onderzoeken graag de mogelijkheden.

Dit kennisartikel is geschreven door Andrea Berkelder