Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

Wat is de meerwaarde van de ringleiding ook al weer?

9 februari 2022
Categorie: Blog

Biedt de ringleiding nog meerwaarde voor hoortoesteldragers, nu er zoveel andere opties beschikbaar zijn? Ons antwoord op deze vraag is voluit: JA! Waarom? Dat lichten we graag toe in dit artikel.

Technologische ontwikkelingen in hoortoestellen gaan in hoog tempo; Bluetooth, direct streaming en handige apps brengen de slechthorenden veel gemak. Maar hoe zit het met de oude vertrouwde ringleiding?

De ringleidingstand dreigt aan de aandacht te ontsnappen door alle nieuwe technologische ontwikkelingen. Dat vinden wij zonde, want hiermee ontneem je slechthorenden de kans om optimaal mee te doen in de samenleving. Het is geen kwestie van òf moderne connectiviteit òf de ringleiding, maar wat ons betreft dus èn èn. Het één sluit het ander niet uit en door te kiezen voor beiden, biedt je de slechthorende optimale mogelijkheden voor participatie.

 

Universeel

De ringleiding is een universele oplossing en dus niet gebonden aan een bepaald merk hoortoestel. In veel openbare gebouwen is een ringleiding aanwezig, aangegeven met een blauw bord met daarop een oor en de tekst “ringleiding aanwezig”. Als je beschikt over een ringleidingstand (ofwel een luisterspoel) op je hoortoestellen, dan zet je deze op de T-stand en ontvang je het geluid rechtstreeks op je hoortoestellen. Je hebt er dus verder niets extra’s voor nodig.

Zo kun je via de ringleiding ontspannen luisteren naar de toespraken op bijvoorbeeld een uitvaart of trouwerij en meelachen met de grappen tijdens een theatervoorstelling. Ontspannen luisteren, dat blijft ons credo.

 

Volledig synchroon

In tegenstelling tot de moderne digitale vormen van connectiviteit en overdracht, waarbij je altijd te maken hebt met enige vertraging, is connectiviteit middels de ringleiding volledig synchroon. Dat heeft direct een positieve invloed op comfortabel luisteren en levert dus minder luisterinspanning. We merken in de praktijk vaak dat luisteren via de ringleiding veel meer luistergenot geeft dan bijvoorbeeld middels connectiviteit via een streamer, al dan niet via 2,4 Ghz.

 

Inclusie

De aanwezigheid van een ringleiding zorgt ervoor dat mensen met gehoorverlies beter kunnen meedoen in de samenleving. Zo zijn bijvoorbeeld ook de OV Service & Ticketwinkels voorzien van een ringleiding voor een ontspannen gesprek aan de balie. Ook steeds meer Gemeenten besluiten om de balies toegankelijk te maken. Maar ook collegezalen, vergaderzalen en raadzalen beschikken vaak over een ringleiding.

Een ringleidingstand op de hoortoestellen maakt het dus gewoonweg gemakkelijker om inclusiever mee te doen in de samenleving. Er hoeft niets te worden uitgedeeld en het legt dus geen belasting op eventuele beheertaken. Enkel een duidelijke communicatie dat de ruimte beschikt over een ringleiding is al voldoende. Zo draagt de aanwezigheid van een ringleiding eenvoudig bij aan een inclusieve samenleving.

 

Geen extra batterijverbruik

Nog een belangrijk voordeel van de ringleiding is dat het geen extra energie kost en je dus batterijen bespaart. Een belangrijk aandachtspunt, want je zult maar een stuk werkdag overhouden aan het einde van je hoortoestel.

 

Wat is een ringleiding eigenlijk?

Denk je nu: zo’n ringleiding wil ik ook, maar heb je geen idee hoe het werkt? Een geluidsinstallatie geeft het geluid versterkt via luidsprekers weer. Bij toepassing van een ringleiding wordt het signaal tevens door een geïsoleerde metalen draad gestuurd die rondom in de betreffende ruimte of kamer ligt, bijvoorbeeld langs de plinten of het plafond. Het elektrische signaal bouwt middels de draad een magnetisch veld op in die ruimte. Dit veld bevat precies dezelfde informatie als het geluid dat uit de luidsprekers komt, maar is onhoorbaar voor het normale oor. Een hoortoestel kan, als het in de T-stand geschakeld is, dit signaal opvangen en als geluid aan het hoortoestel aanbieden.

 

Balans met omgevingsgeluid

Bij het programmeren van de T-stand op de hoortoestellen kun je kiezen voor een zuivere T-stand of een gecombineerde M/T-stand. Bij een zuivere T-stand zijn de microfoontjes van de hoortoestellen volledig gedempt en hoor je dus geen omgevingsgeluiden. Bij de M/T-stand luister je én direct én hoor je ook nog de omgeving. Je kunt ook kiezen om de omgevingsgeluiden nog zacht te horen. In dat geval kies je voor een beperkte demping van de microfoontjes. Heb je een app bij je hoortoestellen, dan kun je dit vaak ook zelf instellen, afhankelijk van de situatie.

 

Ook voor een gedegen telefoonoplossing op kantoor

Naast een ringleiding in een ruimte die door alle aanwezigen via de T-stand kan worden ontvangen, bestaan er ook persoonsgebonden ringleidingen. Zo zijn er bijvoorbeeld headsets met een ingebouwde luisterspoel. Je sluit deze aan op de vaste telefoon en het telefoongesprek wordt rechtstreeks aangeboden op de hoortoestellen. De gesprekspartner aan de andere kant van de lijn hoort jou nu ook duidelijk, omdat je spreekt in de microfoon van de headset. Dit in tegenstelling tot het gebruik van direct streaming voor zakelijk bellen. Daarbij horen wij immers geregeld klachten dat de andere kant de slechthorende heel moeizaam verstaat. Als extra bijkomend voordeel is dat het toestel voor jouw collega’s op de gewone manier blijft werken.

 

Advies voor voorschrijvers en cliënten

Het zal duidelijk zijn dat ons advies is om bij het kiezen van nieuwe hoortoestellen de mogelijkheid van een ringleiding mee te nemen voor optimale participatie in de samenleving. Wij adviseren dan ook om dit altijd te bespreken met je cliënt. In de Hoorinfotheek Plus in Utrecht kan de ringleiding uitgebreid worden ervaren in verschillende toepassingen. Neem gerust contact met ons op voor een bezoek aan de Hoorinfotheek.