Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

Simpele oplossingen om je werk ontspannen uit te voeren

11 juli 2022
Simpele hooroplossingen om je werk ontspannen uit te voeren

‘Bestaan er ook simpele oplossingen om mijn werk te kunnen blijven doen én energie over te houden voor datgene wat nog meer belangrijk voor mij is?’ Het is één van de veel gestelde vragen waar we al vaker over geschreven hebben. Het goede antwoord is: jazeker. Het kan!

 

Ontspannen werken met gehoorverlies

We komen regelmatig op werkplekken waar we zien dat hoor hulpmiddelen een belangrijke bijdrage leveren aan meer ontspannen werken. Bovendien is er ook met praktische tips nog zoveel meer werkplezier en energiewinst te behalen. Een mooi voorbeeld hiervan is ons bezoek aan Sasja.

Sasja werkt als kleuterjuf. Een baan waar haar hart ligt. Het plezier in haar werk wordt echter steeds minder. Ze merkte al een jaar of vijf geleden dat zij steeds meer moeite had om de kleuters te verstaan. Ze verstond flarden van wat er gezegd werd, dat maakte haar onzeker. De laatste jaren twijfelde ze vaak en vroeg zij zich af of ze datgene wat er gezegd werd wel goed verstond. Ze was bang om een gekke reactie te geven tijdens één van haar dagelijks vele gesprekken en liet haar gehoor testen. Dat bleek alleen nog ‘te goed’ om voor hoortoestellen in aanmerking te komen. Zonder verandering van aanpak werkte ze daarom gewoon door. Dat moest toch kunnen met een gering gehoorverlies?

 

Oververmoeid

Na vijf jaar met moeite te kunnen verstaan, is Sasja moe. Zó moe, dat ze op het punt staat om zich ziek te melden bij haar werkgever. Ze gaat naar de audicien en vraagt hulp om geavanceerde hoortoestellen te testen. Ook dat blijkt niet voldoende, waarna haar audicien Sasja tipt om eens naar het Audiologisch Centrum te gaan. Zij zouden haar op weg kunnen helpen met solo-apparatuur, zoals externe microfoons, die het geluid rechtstreeks naar haar hoortoestellen streamen.

 

Werkplekbezoek door PlanPlan

Via het Audiologisch Centrum komt Sasja bij ons terecht. We bezoeken haar werkplek en kijken samen naar mogelijke aanpassingen. Als we Sasja vragen wat zij zelf kan doen om haar werk met de kleuters makkelijker te maken, weet ze het niet zo goed. “Het is zoals het is”, zegt ze. Het voelt voor haar als falen, ze herkent de vermoeidheid niet van zichzelf.

Om Sasja op weg te helpen gaan we het gesprek aan. Aan de hand van praktische tips vertellen we haar meer over luisterinspanning. Ook leggen we haar uit waarom het haar moeite kost om datgene wat zij hoort om te zetten naar een verstaanbaar verhaal. Uit onderzoek blijkt immers dat slechthorenden altijd een grotere luisterinspanning leveren dan goedhorenden. Dit zorgt voor de (over)vermoeidheid.

 

Praktische tips bij luisterinspanning

Vervolgens geven we haar wat praktische tips. We zetten ze ook graag voor jou op een rijtje:

  1. Neem voldoende luisterpauzes

Zorg meerdere keren per dag voor korte luisterpauzes. Door bijvoorbeeld de kinderen een opdracht te geven waardoor er vijf minuten stilte in jouw klas is, word je minder moe.

  1. Houd bij praten voldoende afstand

Wanneer je tijdens het praten voldoende afstand neemt van de persoon of het kind waarmee je communiceert, houdt jouw gesprekspartner volume bij het spreken. Bovendien zie én versta je elkaar ook beter.

  1. Blijf elkaar aankijken

Zorg ervoor dat je tijdens het gesprek elkaar blijft aankijken. Kijkt jouw gesprekspartner vaak weg? Door in zijn of haar ogen te kijken betrek je de ander (weer) bij jullie gesprek.

  1. Help vanaf een vaste plek voorin de klas

Vraag kinderen die hulp nodig hebben om bij jouw bureau te komen. Zo versta je elkaar beter en kun je tegelijkertijd goed overzien wat er in de rest van de klas gebeurt. Aan jouw bureau is het rustiger dan middenin de ruimte, daardoor kun je beter inspelen op de hulpvraag.

  1. Gebruik tennisballen

Tennisballen? Waarvoor dat dan? Het plaatsen tennisballen om de poten van tafels en stoelen zorgt voor veel rust in het geluid. Deze demping ebt ook het contactgeluid van schuivende stoelen weg. Daardoor kun je beter verstaan.

Sasja ging na ons bezoek direct met deze vijf tips aan de slag. Toen we elkaar een paar maanden later weer zagen, vertelde ze dat lesgeven met deze tips haar makkelijker af gaat. Ze heeft meer vertrouwen gekregen in zichzelf en houdt meer energie over voor na haar werkdag. Ook de tennisballen zijn voor haar een groot succes, de kinderen van haar klas vonden het geweldig. Haar lokaal is nu het lokaal met de tennisballen, dat is toch veel leuker dan de ‘saaie’ lokalen van andere docenten?

Samen met Sasja doorlopen we nu de vervolgstappen naar de inzet van meer techniek om haar gehoorverlies te ondersteunen. In een volgende blog vertellen we je daar graag meer over. Heb je tot die tijd vragen of wil je graag meer informatie over onze hooroplossingen in de klas? Neem gerust contact met ons op. We leggen je graag meer uit over de mogelijkheden.