Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

Oververmoeid na een intensieve werkdag

8 december 2022
Oververmoeid na een intensieve werkdag

Henk werkt als leidinggevende in de technische sector. Hij werkt hard om het werk te doen dat hij zo leuk vindt, maar verstaat niet iedereen altijd even goed.

‘Die dynamiek in en het mogen meedenken over complexe situaties, dat is waarvoor ik werk. Ik heb er zoveel lol in! We hebben vaak vergaderingen, waar ik mijn collega’s slecht versta. Niet meer vergaderen? Geen denken aan. Dat is juist wat mijn werk zo leuk maakt. Dan werk ik wel wat harder om iedereen te verstaan.’

Henk houdt zich dagelijks bezig met het vinden van oplossingen voor technische uitdagingen. We bezoeken op verzoek zijn werk om te onderzoeken waar hij tegenaan loopt met zijn gehoorverlies. Hij staat volgens eigen zeggen constant ‘aan’ en is daardoor – zeker aan het einde van zijn werkdag – ontzettend moe.

 

Energie slurpend

Henk vertelde zijn collega’s dat hij gehoorverlies heeft, één keer, zo’n jaar geleden. Hij wil niets missen tijdens vergaderingen, de vele telefoontjes die hij krijgt of van de gesprekken tussen collega’s die vanaf een afstandje een gesprek beginnen. Daarom let hij constant op, hij is erg alert. Bovendien heeft hij toch al een keer gezegd dat hij slechthorend is, dat weten zijn collega’s toch?

Nu zijn gehoorverlies toeneemt, wordt werken steeds vermoeiender. Ook na zijn werk heeft hij weinig energie meer over. ’s Avonds kijkt hij vanaf de bank televisie, hij slaapt en gaat weer naar zijn werk. Tijdens zijn vakantie voelt hij eindelijk weer energie toenemen. Na dagen wandelen in zijn eentje bloeit hij weer op.

 

Werkplek bezoek

Wat ons direct opvalt is dat zijn bureau op een plek staat met veel omgevingsgeluid. Als hij achter zijn computer zit, zit hij met zijn rug naar zijn collega’s toe. Hij belt vaak en gebruikt hiervoor een speciale telefoon waarop zijn hoortoestellen aangesloten kunnen worden. Die telefoon is echter snel leeg. En zo zijn er meer dingen die werken voor hem inspannend maken.

We bespreken daarom een aantal simpele mogelijkheden om aan het einde van de werkdag meer energie over te houden. Het bureau op een plek zetten waar Henk de ruimte goed kan overzien, is daar één van. Zo hoeft hij minder alert te zijn of hij aangesproken wordt. We plaatsen het bureau in de hoek, zodat hij tegelijkertijd minder last heeft van het omgevingsgeluid.

Ook met een aantal simpele technische aanpassing kan hij aan de slag. Zo adviseren we hem met een andere telefoon te bellen en gebeld worden, wel via zijn hoortoestellen. Tevens bespreken we de inzet van een vergaderset, om de grotere vergaderingen goed te kunnen volgen. Dat ziet Henk niet zitten, het voelt voor hem als teveel aandacht voor zijn gehoorverlies. Wel wil hij simpele oplossingen inzetten, die niet te zichtbaar zijn. En aan collega’s duidelijker uitleggen wat hem helpt. We geven hem een paar tips om dit simpel te verwoorden, waaronder:

  • Kijk me aan als je met me praat.
  • Zeg eerst mijn naam en wacht tot ik kijk, voor je begint te praten.
  • Praat rustig en duidelijk

 

Een wereld van verschil

Met behulp van onze aanpassingen geven we Henk wat ademvrijheid. Ons volgende werkplekbezoek treffen we dan ook een blije man. Henk merkt dat door aan te geven wat hem helpt en door de inzet van nieuwe techniek het werkt hem lichter valt. Hij heeft ’s avonds zelfs weer energie om te tennissen! We spreken af contact te houden en als het nodig is een technische vervolgstap te zetten. Zo zie je maar: de verbetermogelijkheden in werken met gehoorverlies liggen vaak voor het oprapen. Er zijn altijd oplossingen, afgepast op ieders manier én tempo.

Ben jij zelf ook geregeld (over)vermoeid na een werkdag? Neem dan gerust contact met ons op. We komen graag eens vrijblijvend bij je langs om de mogelijkheden te bespreken.