Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

Ondanks gehoorverlies veilig aan de slag in een fabriek

23 mei 2023
Ondanks gehoorverlies veilig aan de slag in een fabriek

Piet werkt al bijna 40 jaar met veel plezier als productiemedewerker bij een specialistisch productiebedrijf. Zo’n tien jaar geleden is hij hoortoestellen gaan dragen, omdat het verstaan van collega’s en ook thuis steeds lastiger werd. Binnen de lawaaiige omgeving op zijn werk bleef het – ook met een optimale hoortoestelaanpassing – inspannend om collega’s te volgen. Maar, Piet is een doorzetter en liet zich niet kennen. Hij deed zijn uiterste best om alles mee te krijgen. Dat bleek hard werken geblazen in deze rumoerige omgeving.

 

Re-integreren na burn-out

Ruim een jaar geleden viel hij uit als gevolg van een burn-out. Een oplettende bedrijfsarts vermoedde dat zijn gehoorverlies hier een flink aandeel in heeft gehad. Tijdens het re-integratieproject kreeg Piet administratieve taken, zodat hij niet meer in de lawaaiige fabriek hoefde te werken. Dit was overduidelijk niet ‘zijn ding’, hij werd er enigszins ongelukkig van. Zou het niet toch mogelijk zijn in de fabriekshal te werken?

De bedrijfsarts adviseerde een specialistisch bureau in te schakelen om de werkplek te bezoeken en advies te geven over mogelijke aanpassingen. Zo raakten wij als PlanPlan betrokken bij de werkplek van Piet.

 

Belangrijke voorwaarden

Al tijdens de intake werd het ons duidelijk dat Piet één vraag had gevormd door meerdere voorwaarden. Zijn hulpvraag luidde: “Hoe kan ik re-integreren in mijn eigen functie met als belangrijke voorwaarden:

  1. Gehoorbescherming, zodat mijn gehoor niet verder achteruit gaat als gevolg van blootstelling aan te luid (of voortdurend) geluid;
  2. Voorkomen van gevaarlijke situaties, doordat ik signalen in mijn omgeving onvoldoende waarneem;
  3. Kunnen communiceren met mijn directe collega’s.”

Zijn werkgever dacht actief mee en zag mogelijkheden om Piet in een rustig en overzichtelijk deel van de fabriekshal in te zetten. Een mogelijkheid die overigens aan alle senior werknemers in de fabriekshal wordt geboden. Piet vormt hierin geen uitzondering.

 

Beschermende hooroplossing

Na overleg met zijn audioloog over wat verantwoord is en welke mogelijkheden we kunnen bieden, kiezen we voor gehoorbescherming in de vorm van afgesloten oorstukjes op zijn hoortoestellen. In combinatie met een zuivere ringleidingstand, waarbij de microfoontjes van de hoortoestellen volledig gedempt zijn, biedt dit mogelijkheden.

Zijn hoortoestellen met gesloten oorstukjes werken nu als gehoorbescherming. Om gericht te kunnen communiceren met directe collega’s maakt Piet gebruik van externe microfoontjes met connectiviteit op de ringleiding. Zijn leidinggevende en directe collega’s dragen een halsmicrofoontje met een oproepknop. Zij kunnen de microfoontjes naar wens inschakelen en Piet ontvangt het geluid rechtstreeks op zijn hoortoestellen. Bovendien heeft Piet ook zelf een afstandsbediening waarmee hij naar wens één van de microfoontjes kan in- of uitschakelen. De stemmen komen zo rechtstreeks op zijn hoortoestellen binnen en omgevingsgeluiden zijn gedempt. Het resultaat was verrassend goed.

 

Veiligheid voorop

Ook voorwaarde nummer twee (voorkomen van gevaarlijke situaties, doordat Piet signalen in zijn omgeving onvoldoende waarneemt) laten we natuurlijk aan bod komen. Daarvoor bieden we een aantal oplossingen, die hem direct een prettig gevoel geven:

  • We sluiten de centrale processor van het veiligheidssysteem aan op het ontruimingsalarm. Zodra er een alarm afgaat, komt dit luid en duidelijk binnen bij Piet.
  • Op de heftruck komt een waarschuwingsknop die verbonden is met het systeem, zodat ook dit signaal rechtstreeks binnenkomt op de hoortoestellen van Piet.
  • De directe collega’s kunnen Piet altijd gemakkelijk aanspreken en waarschuwen door op het knopje van de microfoon te drukken.

Zo komt de wens van Piet om de laatste zes jaar tot aan zijn pensioen zijn vertrouwde werk in de fabriek te blijven doen uit en keren wij weer tevreden huiswaarts.

Ben of ken jij iemand met moeite om anderen te verstaan tijdens werkzaamheden? Neem dan gerust contact met ons op. We komen graag eens vrijblijvend bij je langs om de mogelijkheden te bespreken.