Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

Na ruim 20 jaar ontdekken we steeds weer bijzondere werkplekken

17 februari 2021
Hooroplossingen voor een boerenschuur

De afgelopen 20 jaar heb ik heel veel verschillende werkplekken van slechthorenden bezocht en heb ik zo bij heel veel verschillende bedrijven achter de schermen mogen kijken. Een hele leuke bijkomstigheid van mijn werk; de kers op de taart noem ik het wel eens.

In vrijwel elke organisatie werkt immers wel een slechthorende. Dat maakt ook ons artikel over het onderzoek van Veiligheid.nl over de 1,2 miljoen slechthorenden boven de 40 jaar duidelijk. En dan spreek ik nog niet eens over mijn regelmatige bezoekjes aan slechthorenden onder de 40 jaar!

 

Bijzondere werkplekken

Soms springt een bijzondere werkomgeving eruit. Zeker wanneer er een extra uitdaging ligt voor de slechthorende medewerker. Zo woonde ik kortgeleden een informatiebijeenkomst bij in een grote boerenschuur bij een cliënt die boeren adviseert over hun teelt en andere processen. De gehooromstandigheden in een boerenschuur zijn allesbehalve ideaal te noemen voor een werknemer met gehoorverlies. De akoestiek is hol, een grote werkplaatskachel veroorzaakt flinke achtergrondruis en de afstanden tussen de deelnemers zijn groot. Te groot.

 

Vergaderen in een boerenschuur

De vergadertafel wordt gevormd door de schotten van een aanhanger naar beneden te klappen. Bovendien vereist Corona dat iedereen een flink stuk uit elkaar zit. De slechthorende adviseur was hierdoor vooraf enigszins nerveus en maakt zich druk of hij alles wel zal kunnen volgen.

Om hem te ondersteunen zetten we een mobiel communicatiesysteem in en verdelen de richtingsgevoelige microfoontjes over de aanhanger. Allen met de microfoons gericht naar de deelnemers van de bijeenkomst. We koppelen de ontvanger op de streamer van de cliënt en laten hem de microfoontjes van zijn hoortoestellen volledig dempen, zodat hij in deze situatie op een zo goed mogelijke manier zo min mogelijk hinderlijk geluid uit de omgeving meekrijgt.

 

Direct resultaat

De volgende dag verwoordde één van de deelnemers onze inzet aan hem als volgt: ‘Volgens mij ging het gisteren super qua gehoor. Je zag aan het begin dat je wel een beetje twijfelde of het zou werken met zoveel lawaai op de achtergrond, maar gaandeweg kreeg je er volgens mij meer vertrouwen in. Dat straalde je dan ook meteen uit naar je toehoorders. Kortom: volgens mij is dit wel een systeem waar zowel jij als de klant of collega’s prima mee uit de voeten kunnen en kan jij daardoor weer volwaardig mee doen in groepsgesprekken.’

Exact dit is waar ons werk om draait, waar wij warm van worden. Voor dit resultaat, op welke werkplek dan ook, zetten wij ons dagelijks in. Vraag ons dus gerust om advies, als jouw werkplek anders is dan ‘de standaard’. Of vraag ons gerust als jouw werkplek standaard lijkt, maar niet de situatie biedt die voor jouw gehoor het beste is. We denken heel graag met je mee!

Deze blog is geschreven door Andrea Berkelder