Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

“Misschien kan ik toch doorwerken tot na mijn vijfenvijftigste.”

9 december 2024
Categorie: Blog
Misschien kan ik toch doorwerken tot na mijn vijfenvijftigste

Anja heeft een baan als strategisch beleidsmedewerker binnen een grote organisatie. Door gehoorverlies kan zij steeds moeilijker haar werk uitvoeren. Haar belangrijkste taak is de neuzen binnen de organisatie dezelfde kant op krijgen. Dat vraagt volop overleg. Van expertmeetings tot brainstormsessie en informele overleggen. Tegelijkertijd neemt haar gehoorverlies steeds verder toe. Ze ploetert, vertelt Anja. Het is hard werken om aangehaakt te blijven. Ze heeft zich er al bij neergelegd dat ze tot haar vijfenvijftigste blijft werken en verwacht dat ze daarna moet stoppen. Het wordt te vermoeiend voor haar.

 

Angst voor de toekomst

Als we Anja bezoeken en samen eens op de praktijk inzoomen zien we in haar werkagenda weinig anders dan overleg. Kleine overleggen, werken in grote groepen of met meerdere groepjes in dezelfde ruimte waardoor er veel omgevingsgeluid is. Anja voelt zich onzeker. Het inbrengen van haar expertise in deze vergaderingen wordt steeds lastiger. Ze hoort haar collega’s praten, maar verstaat niet alles. Zeker als haar collega’s snel op elkaar reageren, mist ze informatie. Thuis is ze moe. De weekenden en vakanties zijn niet voldoende om te herstellen van die vermoeidheid.

Ze vertelt met tranen in haar ogen over de angst dat ze haar baan op moet geven. Dat ze straks de ziektewet in gaat, omdat ze het niet meer kan bolwerken. Haar angst geldt ook voor de financiële gevolgen ervan. De angst is zelfs zo groot dat ze er rekening mee houdt om na haar vijfenvijftigste te moeten stoppen met werken.

 

Werkplekonderzoek voor gehoorverlies

Anja gebruikt al regelmatig een extern microfoontje. Dat microfoontje geeft wat haar collega’s zeggen rechtstreeks aan haar hoortoestellen door. Het microfoontje werkt goed in kleine groepjes, maar bij grotere overleggen met veel interactie is het onvoldoende. Ook als zij trainingen geeft red ze het er niet mee. Regelmatig vraagt ze dan aan een collega-trainer wat de reactie van iemand uit de groep is. Ze verstaat de interactie niet.

Via via hoort Anja over de mogelijkheid om een afspraak met ons in te plannen voor werkplekonderzoek. Haar werkgever is blij met en erg tevreden over Anja en wil graag bijdragen aan de mogelijkheid haar werk goed te blijven doen. Een maand later zitten we samen met Anja en haar leidinggevende op Anja’s werkplek. We bespreken haar werk, waar ze tegenaan loopt en ook de mogelijke oplossingen.

 

Stralend meedoen

Aansluitend plannen we een vervolgonderzoek in. Tijdens dit onderzoek wil Anja graag in een vergadering onze innovatieve hooroplossing op maat testen. Tijdens een vergadering met twintig mensen test Anja onze mobiele vergaderkoffer. In het begin zit ze stilletjes bij de vergadering. Na een minuut of tien praat ze volop mee. Haar gezicht laat emotie zien. Haar collega’s fluisteren als grap in de microfoontjes. Zij verstaat het en reageert erop.

Als we de test nabespreken, rolt er een traan over haar wang. Ze vertelt, met ongeloof in haar stem, dat ze haar collega’s nu wél kan verstaan. Zonder dat ze moeite hoeft te doen. Dat ze zelfs fluisteren verstaat. Dat ze voor het eerst in jaren weer ontspannen achterover kan zitten in een vergadering. ‘Misschien kan ik toch doorwerken tot na mijn vijfenvijftigste. Daar had ik eigenlijk al afscheid van genomen, dit houd ik niet nog jaren vol.’ Anja valt even stil. Soms zijn er ook geen woorden nodig. Als we weg gaan geeft ze ons een knuffel.

Ben of ken jij iemand met moeite om anderen te verstaan tijdens werkzaamheden? Neem dan gerust contact met ons op. We komen graag eens bij je langs om de mogelijkheden te bespreken.