Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

Laat het geluid naar je toe gooien met de werpbox

15 november 2021
Laat het geluid naar je toe gooien met de catchbox

“Niet goed verstaan op afstand” is één van de knelpunten die we met grote regelmaat te horen krijgen. Denk daarbij maar eens aan het verstaan van leerlingen achterin de klas of het verstaan van collega’s tijdens een grote vergadering.  In een kleine georganiseerde setting kan dan soloapparatuur worden ingezet. Bij een grotere bijeenkomst en/of een complexere situatie kan een meerkanaals communicatiesysteem met richtmicrofoons ervoor zorgen dat het geluid bij de bron wordt opgepakt en rechtstreeks op de hoortoestellen wordt aangeboden. Dat maakt het verschil tussen ontspannen verstaan of ingespannen luisteren. Oftewel; het verschil tussen onzekerheid en stress of focus en vertrouwen dat het goed overkomt.

Een omstandigheid die echter lastiger is op te lossen, is een zaal met toehoorders waar de slechthorende een presentatie of college geeft. Dit geeft vooraf dan ook al vaak de nodige stress. Want wat nu als er vragen uit de zaal komen en ik versta ze niet? Wat als ik steeds om herhaling moet vragen, of wat als ik een antwoord geef op een verkeerd verstane vraag? Regelmatig was dit aanleiding tot het neerleggen van bepaalde taken en activiteiten, terwijl deze slechthorende medewerker juist over waardevolle expertise beschikt en veel te bieden heeft.

 

Hoe kan het wel?

Voor ons als PlanPlan is het altijd weer de uitdaging om te onderzoeken: “Hoe kan het wel?”.

Als er gebruik wordt gemaakt van een algemeen geluidsversterking systeem en er al gebruik wordt gemaakt van microfoons voor vragen uit de zaal, is het zaak dat de microfoons consequent worden gebruikt. De versterker van de geluidsinstallatie heeft dan meestal wel de mogelijkheid om de zender van de soloapparatuur of de zender van het meerkanaals communicatiesysteem aan te sluiten. Zo ontvang je de microfoons ook weer rechtstreeks op je hoortoestellen.

 

Te klein of juist te groot

Maar wat als de zaal zo klein is dat er geen geluidversterking wordt gebruikt? Of juist dat de zaal zo groot is dat de aangesloten soloapparatuur het niet redt qua afstand?

Dan laat je het geluid naar je toegooien met behulp van een zogenaamde ‘werpbox’. De werpbox is een werpmicrofoon, veilig verpakt in een zachte kubus. In de werpbox kan een microfoonzender worden geplaatst die draadloos verbonden is met de hoortoestellen. Dit kan via de ringleidingstand, via je eigen streamer of als je geen hoortoestellen draagt met oortjes of een hoofdtelefoon.

De vraag wordt dus in de werpbox gesteld en zo draadloos naar de hoortoestellen gezonden. Zo klinkt het alsof de vragensteller vlakbij staat. Voor het gebruik van de werpbox zijn een aantal basisregels aan te raden. De belangrijkste is het vastleggen van goede afspraken. Door te laten weten dat de aanwezigen vragen kunnen stellen via de werpbox, behoud je één lijn in communicatie. Heeft iemand anders een vraag? Dan wordt de werpbox simpelweg naar die persoon gegooid.

 

Combinatie met luidspreker voor aanwezigen

Als de werpbox uitsluitend voor de slechthorende presentator wordt gebruikt, ervaren de aanwezigen geen enkel verschil en dat heeft als risico dat er toch gewoon een vraag wordt geroepen zonder de werpbox te gebruiken. Daarom adviseren wij om ter ondersteuning ook een luidspreker neer te zetten, zodat de aanwezigen ook horen dat de werpbox effect heeft.

De werpbox is overigens niet alleen toepasbaar tijdens presentaties. Hij kan in veel situaties en voor veel toepassingen worden ingezet. Voor een slechthorende docent in een collegezaal, voor een decaan die ouders moet voorlichten of voor een gymdocent die de oren wil beschermen, maar ook vragen moet beantwoorden tijdens de uitleg van de les.

 

Moderne praatstok

Een extra bijkomend voordeel van de werpbox is dat het dwingt tot structuur en men niet gauw door elkaar zal praten. In feite zoals de praatstok was voor bepaalde indianenstammen. Hier was het gebruikelijk dat de stamoudste niet werd onderbroken zolang hij de praatstok vasthad. Wilde een andere aanwezige iets zeggen, dan werd de praatstok doorgegeven. De werpbox is dus eigenlijke een moderne praatstok en heeft het voordeel voor alle deelnemers; het stimuleert om niet door elkaar te praten, het is duidelijk wie het woord heeft en de rest luistert met aandacht.

Heb jij een werksituatie of evenement waarbij deze moderne praatstok uitkomst kan bieden? Of wil je de werpbox eens uitproberen? Dat kan heel gemakkelijk. Voor al deze situaties verhuren wij de werpbox namelijk. Natuurlijk bekijken we vooraf de mogelijkheden van connectiviteit op je hoortoestellen. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden hiervoor te bespreken.