Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

Laagdrempelig kennismaken met oplossingen voor uitdagende werksituaties voor slechthorenden

14 april 2021

Een werkplekonderzoek starten wij vrijwel altijd met een intake op de werkplek. We bekijken de werksituatie en hebben een gesprek met belanghebbende(n), bij voorkeur ook met de leidinggevende erbij. Het doel van deze intake is om een goed beeld te krijgen van de werksituatie en om de knelpunten die spelen als gevolg van het gehoorverlies in kaart te brengen. Dit is de basis voor nader onderzoek en eventuele verwijzing naar andere hoorprofessionals.

 

Drempels wegnemen

Soms is een bezoek aan de werkplek voor de slechthorende echter nog een brug te ver. Bijvoorbeeld omdat er onvoldoende veiligheid wordt ervaren om dit te bespreken met de werkgever. Ook wanneer de slechthorende nog een tijdelijk contract heeft of is uitgevallen is dit niet altijd wenselijk. In dat geval is een bezoek aan de Hoorinfotheek Plus in Utrecht een laagdrempelige stap om kennis te maken met alle mogelijkheden en te praten over de situatie op de werkplek. Vaak is hierna de stap om het op het werk aan te kaarten gemakkelijker.

 

De fictieve collega’s in een vergadering

Hoorinfotheek Plus

De Hoorinfotheek Plus in Utrecht is een fijne ruime ontvangstruimte waar we in alle rust kunnen praten over de situatie op het werk en de punten waar jij als slechthorende tegenaan loopt. We geven informatie over werken met gehoorverlies en kunnen praktische tips aandragen. Ook kunnen we in de Hoorinfotheek Plus allerlei lastige luistersituaties nabootsen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de drukte van een kantoortuin, de kantine of langsrijdend verkeer.

Binnen deze lastige omstandigheden kunnen we jou diverse mogelijkheden laten ervaren. Wat is de invloed van akoestiek bijvoorbeeld? Of: welke mogelijkheden zijn er om je af te sluiten voor alle omgevingsruis en toch betrokken te blijven? Hoe kun je optimaal bellen en ook nog ruggespraak houden met een collega? Hoe kun je leerlingen achterin het lokaal wel verstaan? Er zijn een hoop situaties te testen. Ook wanneer je wil ervaren hoe een vergadering met collega’s gemakkelijker kan verlopen, hebben we 6 fictieve “collega’s” die we Coronaproof aan tafel kunnen zetten. Met fictief bedoelen we in dit geval hulpmiddelen vanuit onze kant, welke we na de vergadering gewoon weer terug in de la stoppen. Een ideale oplossing om te testen dus, zonder het maximale aantal personen in een ruimte te overschrijden.

De ficitieve collega’s in de lade

Professionals

De Hoorinfotheek Plus is er zeker ook voor collega (hoor)professionals die graag met eigen oren en ogen willen ervaren wat er zoal mogelijk is voor de werkplek van een slechthorende. Pre Corona hebben we er al enkele grotere groepen mogen ontvangen, zoals de hoorcoaches van Hooridee op onderstaande foto. Een groep van deze omvang is nu nauwelijks meer voor te stellen.

Desondanks blijft het natuurlijk heel goed mogelijk om individuen of groepen tot maximaal 5 personen op veilige afstand te ontvangen. Zo ontvingen we de afgelopen maanden arbeidsdeskundigen met hun cliënt, audiologen, logopedisten, hoorcoaches met cliënten, leveranciers enzovoorts. Steeds weer waren ze onder de indruk van de mogelijkheden en de brede informatie die we in de Hoorinfotheek Plus kunnen verstrekken. Ook leidde het tot geslaagde re-integraties.

In overleg met de hoorcoaches van Hooridee

Interesse in een bezoek aan de Hoorinfotheek Plus?

Wil jij je ook laagdrempelig oriënteren op mogelijkheden voor jouw werkomgeving? Of wil je als professional graag een keer een bezoek brengen of een presentatie bijwonen met je team? Neem dan gerust contact met ons op, meld op het formulier dat het om een bezoek aan de Hoorinfotheek Plus gaat en we maken graag een afspraak. Heel gemakkelijk én laagdrempelig!