Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

Hoe gastvrij ben jij voor mensen met een auditieve beperking?

3 maart 2023
Categorie: Blog
Gemeente Berkelland nu ook toegankelijk voor slechthorenden aan de balie

Gastvrijheid kent voor velen dezelfde waarden. Voor mensen die doof of slechthorend zijn hoort daar ontspannen meedoen mogelijk maken bij. Geregeld krijgen wij dan ook de vraag hoe je dit het beste kunt aanpakken. Vandaag, op de dag van het gehoor, geven we je graag een aantal praktische tips en voorbeelden waarmee je direct aan de slag kunt.

 

Hoeveel mensen ken jij die minder (goed) horen?

Zo’n 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben in meer of mindere mate gehoorverlies, is de inschatting van Stichting Hoormij. Wanneer je dat terugrekend kom je uit op één op de twaalf mensen. Boven de 50 jaar is dit zelfs één op de vijf en boven de 60 één op de vier. Niet alleen bij ouderen, maar ook onder jongeren komt gehoorverlies voor. Als je gastvrij bent voor mensen met een auditieve beperking, doe je dat dus voor velen.

Steeds meer organisaties laten gastvrijheid zien door hun balie, loket of het stembureau toegankelijk te maken. Dat doen ze onder andere door het plaatsen van een loket-communicatiepost, waarmee de slechthorende het geluid van de spreker rechtstreeks via hoortoestellen of een koptelefoon hoort.

 

Ontspannen verstaan en verstaan worden

Onlangs hadden we contact met de gemeente Berkelland, die de loket-communicatieposten al een tijdje op de afdeling burgerzaken in gebruik heeft. Toen we vroegen hoe de posten bevielen, was het antwoord: “Een aanrader! Het is heel prettig dat ik me makkelijk verstaanbaar kan maken, en voor de slechthorende dat mij verstaan makkelijker is geworden”. Ook de loketten van de gemeenten Aalten en Winterswijk zijn inmiddels gastvrij ingericht.

 

Draag bij aan gastvrij

Techniek is een simpele en waardevolle manier om bij te dragen aan gastvrijheid. De loket-communicatiepost kan bijdragen op structurele basis, maar is ook voor kortdurend gebruik een ideale oplossing. Zo maakt op 15 maart, tijdens de verkiezingen voor Waterschap en Provinciale Staten, de gemeente Enschede gebruik van twee loket-communicatieposten voor het realiseren van inclusieve stembureaus.

Uiteraard kun je naast techniek ook zelf een aantal dingen doen om jouw gastvrijheid te vergroten. We delen onze tips graag met je:

  • Wees je ervan bewust dat een hoortoestel niet betekent dat iemand goed kan verstaan;
  • Begin pas met praten als mensen binnen anderhalve meter zijn. Hoe verder weg, hoe slechter je verstaan wordt;
  • Kijk mensen aan als je met ze praat;
  • Praat rustig en duidelijk;
  • Zorg als het even kan voor een rustige omgeving, met weinig omgevingsgeluid;
  • Vraag aan degene met gehoorverlies wat hem of haar helpt voor goede communicatie.

Ben je benieuwd wat je nog meer kunt doen om jouw organisatie, afdeling of werkplek gastvrij in te richten voor mensen met een auditieve beperking? Neem dan gerust contact met ons op. We komen graag eens vrijblijvend bij je langs om de mogelijkheden te bespreken.