Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

Hinder van geluid tijdens werk

5 oktober 2020
Hinder van geluid tijdens werk

Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met hinder van geluid. Als slechthorende kun je er misschien in eerste instantie voordeel aan hebben dat je niet alles de hele tijd hoort. Maar is dat wel zo?

 

Hinder van geluid van buiten

Met name als het om geluiden gaat die niet functioneel zijn, zoals verkeerslawaai, vliegtuigen maar ook werkzaamheden op aangrenzende bedrijfsterreinen of het laden en lossen van vrachtauto’s, kan het een voordeel zijn om deze niet te horen.

Per saldo heeft een slechthorende echter wel last van bovenstaande geluiden. Zij maskeren immers ook de geluiden die wel gehoord moeten worden. Vragen van collega’s, leerlingen, verdachten of patiënten, maar ook belangrijke geluiden op de werkplek zoals meldingen van een ontruiming, alarmen voor vloeistoftekort of -overschot en ga zo maar door.

 

Hinder van geluid van binnen

Bovendien zijn ook binnen of rondom de eigen werkplek van een slechthorende veel hinderlijke geluiden te herkennen. Leerlingen die op de gang lopen of pauzeren terwijl je aan het lesgeven bent of het activeren van technische installaties zoals de afzuiging, airco en tot voor kort projectoren. Gelukkig wordt de laatst genoemde variant (de projectoren) de laatste jaren vervangen door grote touchschermen zonder enig achtergrondgeluid!

Helaas komt het alleen nog te vaak voor dat je letterlijk de gesprekken in naastgelegen ruimtes kunt horen. Vooral op scholen zien wij nog geregeld dat er een dun scheidingswandje geplaatst is, zonder na te denken over de gevolgen voor de (slechthorende) medewerker.

 

Hinder van geluid door lange nagalm

Of het geluid nu van binnen- of van buitenaf komt, alle verschillende varianten zijn funest voor een slechthorende medewerker. Als vervolgens ook de nagalm in de ruimte waar je werkt slecht (lang) is, dan is het erg vermoeiend om daar jouw werk uit te voeren. Je hoort van alles, maar verstaat slechts een deel.

Betekent dat dan dat de nagalm volledig weggenomen moet worden? Nee, dat is niet het geval en kan ook niet. De nagalm heb je namelijk nodig om het geluid goed te kunnen verstaan. Maar om het te kunnen verstaan én te kunnen registreren, moet de nagalm wel kort zijn. Je hersenen kunnen het geluid namelijk beter ‘verstaan’ als er een beetje nagalm is in een ruimte. In de praktijk is de nagalm echter vaak veel te lang. Hierdoor blijft niet alleen de stem van de spreker die je wil horen lang aanwezig, maar ook de hinderlijke verstoringen van binnen en buiten de ruimte!

 

Meten is weten

Door een bezoek aan de werkplek krijgen wij een goed beeld hoe het is om daar als slechthorende te werken. We meten en rapporteren de nagalm, onderzoeken zwakke punten die veel geluid van buiten doorlaten en geven praktische tips voor verbetering. Soms is dit heel eenvoudig op te lossen. Zo niet, dan kijken we samen naar alternatieve werkplekken en/of aanvullingen met behulp van technische hulpmiddelen. Het beste blijft echter eerst de bron van de verstoring aan te pakken. Daar hebben alle aanwezigen in de ruimte voordeel aan!

Ben jij benieuwd wat wij voor jou zouden kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. We komen graag bij je langs voor een werkplekbezoek, het geven van praktische tips, verrichten van akoestische metingen of advies voor technische hulpmiddelen!

Dit kennisartikel is geschreven door Guido Goedhart