Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

Grip op geluid helpt werkplekruis te voorkomen

12 juni 2024
Grip op geluid helpt werkplekruis te voorkomen

Werken in een rumoerige omgeving komt op veel werkplekken voor. Denk bijvoorbeeld maar eens aan kantoortuinen, werken in het onderwijs of een fabriek. Hoe zorg je ervoor dat je in die ruis meer ontspannen kunt verstaan? Dat je grip houdt op wat je wilt horen? En dat je het geluid dat de ene keer een stoorzender is, een andere keer juist wél kunt verstaan?

 

Dromen (blijven) leven

Op het AuDidaktcongres voor hoorzorgprofessionals op 8 en 10 juni mochten Andrea en Anke een expertsessie geven over hoe innovatieve hooroplossingen kunnen bijdragen aan ontspannen verstaan in werkplekruis. “Als hoorzorgprofessional heb je een droom of verlangen waarmee je in de hoorzorg bent gaan werken. Jouw klanten hebben hun eigen dromen en verlangens. Het is daarom cruciaal dat professionals meedenken over hooroplossingen die klanten in staat stellen dromen uit te laten komen. En dat je weet door te verwijzen naar specialisten als je er zelf niet uit komt”, legde Andrea tijdens haar kennissessie op het congres uit.

Ook Anke nodigde tijdens haar expertsessie uit hierover na te denken. Zij vertelde hoe zij met innovatieve hooroplossingen groepen begeleidt. Iets waarvan verschillende hoorzorgprofessionals tegen haar zeiden dat dat met haar gehoorverlies onmogelijk was.

 

Meer dan hoortoestellen alleen

In hun kennissessies lieten Anke en Andrea zien dat er vaak meer kan dan we denken. Ze namen de goedgevulde zalen mee in concrete casussen waarin slim gebruik van hoortechniek ervoor zorgt dat docenten, kantoormedewerkers en fabrieksmedewerkers met plezier en zonder uitputting hun pensioen kunnen halen.

Na de expertsessies volgden verschillende reacties. ‘Leerzaam, je triggert me wel. Ik kijk vanuit mijn eigen werk, met jouw verhaal gaat er een nieuwe wereld open.’ Of: ‘Ik werk al jaren als audicien, de mogelijkheid van een geluidsstoplicht die het geluidsniveau vertaalt in groen, oranje of rood, kende ik nog niet.’ Opvallend was ook de emotionele reacties van audiciens die zelf kampen met gehoorverlies en de impact op hun eigen energielevel nog niet (h)erkennen. We kijken terug op fijne dagen. Vol ontmoetingen, afspraken en geopende ogen. Hoorzorg is immers zoveel meer dan enkel hoortoestellen verkopen.

Werkplekruis kan een aanzienlijke impact hebben op slechthorenden. Wij denken graag met je mee over de mogelijkheden om werkplekruis te verminderen of zelfs voorkomen. Neem gerust contact met ons op. Dan werken we samen toe naar een werkplek waar iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt.