Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

Gemeente Utrecht opent speciale vergaderruimte voor slechthorenden

17 april 2024
opening vergaderzaal gem. Utrecht

Als werkgever wil je al jouw medewerkers een gezonde en veilige werkplek bieden. Omdat je hen dit gunt én omdat het verplicht wordt gesteld vanuit de Arbeidsomstandighedenwet (Arbo). Door met elkaar in gesprek te gaan, te werken aan een RI&E (Risico, Inventarisatie en Evaluatie) en signalen van preventiemedewerkers op te pikken, ontdekte de Gemeente Utrecht dat er een voorziening ontbrak. Tot voor kort was er in het stadskantoor nog geen ruimte waar slechthorenden met extra ondersteuning konden vergaderen en werken. Sinds kort is deze er wel!

 

Flexplekken zorgen voor beperking

De speciaal ingerichte vergaderruimte voor slechthorenden is technisch versterkt, zodat collega’s met een gehoorbeperking hier functioneel gebruik van kunnen maken tijdens (online) vergaderingen. Jacqueline, arbo-adviseur bij de gemeente Utrecht: “Indien een medewerker met een arbeidsbeperking meer nodig heeft dan een standaard werkplek komt de aanvraag bij mij binnen. Vervolgens ga ik in gesprek om te bepalen wat er nodig is om zo optimaal mogelijk de werkplek in te richten. Dit varieert van fysieke hulpmiddelen, softwarepakketten, aanpassingen aan gebouwen, organisatorische maatregelen, trainingen. Hierbij maak ik soms gebruik van externe bureaus die de expertise hiervoor hebben.”

In dit geval kwam domeinarchitect Albert bij Jacqueline op de lijn. Zijn werkzaamheden richten zich vooral op de vraag hoe automatiseringsvraagstukken het beste opgelost kunnen worden. Hij werkt veel samen met andere architecten binnen het fysieke domein. Albert zijn functie bestaat uit werken op meerdere verdiepingen en veel overleggen. De flexplekken in het stadskantoor maken het lastig voor Albert met zijn beperking in gehoor.

Albert: “Het was fijn om te ervaren dat mijn werkgever meteen wilde meedenken over een oplossing. Maar dit vergt ook specialistische kennis, die we niet in huis hebben. Zodoende heb ik voorgesteld om hiervoor een gespecialiseerd bureau in te schakelen: PlanPlan. Zij hebben geadviseerd over een vergaderopstelling, hetgeen uiteindelijk in de nazomer van 2023 is gerealiseerd in vergaderruimte 11F”.

 

“Vergaderen in open ruimtes is voor mij niet haalbaar”

Hij vervolgt: “Ik ben slechthorend vanaf mijn geboorte en draag al mijn hele leven hoortoestellen. Die zijn onmisbaar, maar lossen niet alles voor mij op. Vooral als er achtergrondgeluid is (en waar is dat niet in kantoortuinen?), is het nogal vermoeiend om alles met spraakafzien te moeten compenseren. Zo is vergaderen in open ruimtes voor mij niet haalbaar.”

Ook een rustige vergaderzaal bleek voor Albert niet langer een oplossing. Albert: “Als collega’s helemaal aan de andere kant van de ruimte zitten klinken hun stemmen alsnog te zacht. Ik beschik weliswaar over een extra microfoon die ik kan neerleggen, maar in grote ruimtes is dat toch te beperkt”. Bij zijn vorige werkgever liep hij tegen vergelijkbare problemen aan toen daar de kantoortuinen werden ingevoerd. Zodoende wist Albert dat een werkgever op basis van arbo-wetgeving verplicht is om noodzakelijke voorzieningen te organiseren in het geval van arbeidsbeperkingen.

Vergaderruimte 11F is in 2023 voorzien van acht kwalitatief hoogstaande microfoons, zoals je ook tegenkomt in raadszalen. Op twee plekken in deze zaal zitten pluggen, zodat het geluid van deze microfoons rechtstreeks op hoortoestellen aangesloten kan worden. De afdeling facilitair en huisvesting van de gemeente heeft op advies van en in samenwerking met PlanPlan hard gewerkt om deze technische veranderingen mogelijk te maken.

 

Voorrang

Binnen de gemeente is sinds deze aanpassingen afgesproken dat slechthorenden voorrang hebben om vergaderruimte 11F te reserveren. Naast Albert werken er momenteel nog twee andere slechthorenden die hier gebruik van maken.

Binnen PlanPlan streven wij naar een passende werkomgeving voor iedereen. In de praktijk richten wij ons op oplossingen voor de individuele werkplek en/of inclusie voor doven en slechthorenden. Luisteren, horen én verstaan, daar draait het om in ons vak. Ben of ken jij iemand met moeite om anderen te verstaan tijdens werkzaamheden. Neem gerust contact met ons op. We komen graag eens vrijblijvend bij je langs om de mogelijkheden te bespreken.