Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

Gehooruitdagingen in de rechtbank

23 maart 2023
Gehooruitdagingen in de rechtbank

Auditieve oplossingen realiseren voor communicatief uitdagende werksituaties, dat is wat wij als Adviesbureau PlanPlan het liefste doen. Onderwijsland is ons stokpaardje, maar ook in de rechtbank zijn we regelmatig te vinden. Goed kunnen luisteren, horen en verstaan betekent immers ook daar hard werken voor een medewerker met gehoorverlies.

 

Onrust in de rechtbank

Enige tijd geleden belandden we op de werkplek van Anja. Anja ondersteunt als juridisch medewerker de rechter. Ze gaat mee naar zittingen en verzorgt de verslaglegging hiervan. Daarnaast heeft ze ook ‘rustige’ werkzaamheden achter de computer. We schrijven bewuste rustige, aangezien de werkzaamheden in de rechtbank voor Anja vaak uitdagend zijn. In de meeste situaties zijn er in een zitting twee partijen: de eiser en de gedaagde. Soms is er nog een derde partijen bij betrokken, bijvoorbeeld een deskundige.

Voor Anja is het de uitdaging om zowel de rechter als de andere betrokken partijen goed te kunnen volgen. Ze heeft het geprobeerd met soloapparatuur, maar dat maakt dat ze de rechter heel hard hoort en de partijen nog steeds onvoldoende. Ook pakt de soloapparatuur veel storende geluiden op, zoals ritselende papieren.

 

Niet vol te houden

Anja moet tijdens een zitting hard werken om te ontrafelen wat er door de verschillende partijen wordt gezegd. Dit knaagt aan haar zelfvertrouwen en maakt dat ze na een zittingsdag helemaal uitgeteld is. Ze vindt haar werk daarentegen nog altijd heel erg mooi en wil het dolgraag blijven doen.

Naast de zittingen heeft ze ook geregeld overleg met haar team. Ook hiervoor geldt dat zij zich moet concentreren op een wisselend aantal deelnemers én in wisselende ruimtes. Ze vindt het belangrijk om alles mee te krijgen en wil ook zelf graag ruimte hebben om zaken in te brengen. Het ingespannen luisteren en uitpuzzelen wat er gezegd wordt, belemmert haar eigen inbreng. “Dit is toch niet langer meer vol te houden?”, vraagt ze terecht aan haar audioloog.

 

Zuiver geluid

Om haar technisch op weg te kunnen helpen wordt ze doorverwezen naar PlanPlan. Wij kijken met haar mee naar de juiste oplossing, waarmee elke partij een eigen richtingsgevoelig microfoontje heeft. Zo wordt de stem van degene die praat zuiver opgepakt en heeft Anja veel minder last van omgevingsgeluiden. Ook geven we haar de mogelijkheid om in te zoomen op het geluid van één van de partijen, dat biedt de mogelijkheid om gericht te luisteren en de ruis van onderonsjes te negeren.

Met één druk op haar afstandsbediening kan Anja iedereen weer inschakelen. Omdat we gebruik maken van een meerkanaals systeem, wordt een reactie direct hoorbaar, wat het gesprek vloeiender maakt en ervoor zorgt dat ook de details voor haar hoorbaar zijn. Juist dát is namelijk van belang in een rechtszitting. En bij de vergaderingen met haar afdeling? Daar neemt ze dezelfde microfoontjes mee die ze verdeelt over de deelnemers. Zo kan ze de vergadering veel relaxter volgen en krijgt ze de rust om ook eigen punten in te brengen. Een heel belangrijk aspect voor haar én haar betrokkenheid!

 

Techniek in combinatie met de praktijk

Al met al zorgt deze technische oplossing ervoor dat Anja meer ontspannen kan blijven werken. Naast de inzet van apparatuur geven we haar ook een aantal praktische tips, waaronder:

  • Zorg voor een goede plek op kantoor met zicht op de toegangsdeur, overzicht over de ruimte en het licht achter je;
  • Neem regelmatig even een micropauze om het brein te ontspannen;
  • Ga tijdens de lunch wandelen in plaats van in de rumoerige kantine te pauzeren;
  • Maak duidelijke afspraken over pauzes tijdens (online) overleggen. Las bijvoorbeeld na elke drie kwartier vergaderen een paar minuten pauze in;
  • Wissel communicatieve werkzaamheden af met rustige werkzaamheden achter de computer die je zelfstandig kunt uitvoeren.

Aan het einde van ons traject blikt Anja tevreden terug. “Wat een verschil maakt techniek toch. Ik houd zoveel meer energie over aan het einde van een werkdag!”. En wij? Wij wensen dat Anja haar mooie werk nog jarenlang fit en vitaal kan blijven uitvoeren. Net als de tevreden rechter die we gedurende een periode van ruim tien jaar hebben mogen ondersteunen.

Ben of ken jij iemand met moeite om anderen te verstaan tijdens werkzaamheden? Neem dan gerust contact met ons op. We komen graag eens vrijblijvend bij je langs om de mogelijkheden te bespreken.