Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

Effectief vergaderen op afstand voor slechthorenden

24 maart 2020
Categorie: Kennisartikel
Effectief vergaderen op afstand voor slechthorenden

Het Coronavirus zorgt ervoor dat we noodgedwongen in een situatie belanden waarin we meer op afstand van elkaar moeten communiceren. Voor veel werknemers is dit even wennen, maar voor slechthorende medewerkers levert het vaak extra stress op. Een slechte kwaliteit van de verbinding, storende achtergrondgeluiden, focusverlies en is het mondbeeld wel duidelijk genoeg om te ondersteunen bij de communicatie? In dit kennisartikel nemen we je mee in een aantal eenvoudige tips om te (video)bellen en communiceren op afstand.

 

Eenvoudige tips bij individueel videobellen

Soms zijn oplossingen heel eenvoudig en direct uit te proberen. Via Skype of Whatsapp videobellen kun je bijvoorbeeld jouw streamer als hoofdtelefoon gebruiken en het geluid rechtstreeks ontvangen op jouw hoortoestellen. Ook een Bluetooth verbinding voldoet hier, mits de Bluetooth koppeling stabiel is natuurlijk. Probeer de omgeving zo rustig mogelijk te houden, zodat de andere kant van de “lijn” geen last heeft van ruis en vraag je gesprekspartner ook op een rustige plek te gaan zitten.

 

Eenvoudige tips voor videobellen met meerdere deelnemers

Wanneer je met meerdere deelnemers wilt videobellen kun je gebruik maken van o.a. Skype, Microsoft Teams of Zoom. Let er hierbij goed op dat je niet door elkaar heen praat. Zodra je praat, hoor je de ander namelijk niet meer. Dit is een wezenlijk verschil met een telefoongesprek! Doordat bij videobellen de vertraging vaak extra lang is, is door elkaar praten verwarrend en storend. Zorg er daarom voor dat steeds alleen de microfoon van degene die het woord heeft aan staat en dat de andere microfoons worden gemute. Dit voorkomt veel hinderlijke ruis.

Wil je reageren op iemands opmerking of iemand aanvullen? In de chat kun je aangeven dat je iets wilt delen. Onderzoek voordat je start met het videobellen de mogelijkheden in het programma dat je wilt gebruiken en vraag de organisator hier tijdens het videobellen rekening mee te houden. Dat is niet alleen prettig voor slechthorenden, maar ook zeker voor andere deelnemers. Heb jij de beschikking over een schrijftolk? Dan is het mogelijk om deze binnen Zoom de ondertiteling te laten verzorgen. Iedere deelnemer kan los van elkaar aangeven of hij of zij de ondertiteling aan wil zetten of niet.

 

Meer nodig of wenselijk?

Zijn deze eenvoudige tips voor jouw benodigde communicatie op afstand niet voldoende en herken jij je in (één van) onderstaande knelpunten?

  • Ik heb moeite met het volgen van een telefoongesprek;
  • Ik ontvang de ander goed via mijn streamer gekoppeld op mijn hoortoestellen, maar de andere kant van de “lijn” klaagt over slechte verstaanbaarheid en veel omgevingsruis;
  • Ik mis het begin van een telefoongesprek;
  • Ik kan mij binnen het omgevingrumoer niet focussen op het telefoongesprek;
  • Telefoneren kost me zoveel inspanning en energie, ik vermijd het zoveel mogelijk. Hoe nu verder?

Dan helpen wij jou graag! Wij krijgen bovenstaande knelpunten vrijwel dagelijks voorgelegd en geven de voorkeur aan rechtstreeks koppeling. Zo voorkomen we onnodige stress over het wegvallen van verbindingen en kunnen we het telefoongesprek zo zuiver mogelijk aanbieden op de hoortoestellen via een streamer of inductielus met de mogelijkheid het volume aan te passen. Voor niet-hoortoesteldragers kan er gebruik worden gemaakt van een (gesloten) hoofdtelefoon, wat overigens ook door hoortoesteldragers vaak als zeer comfortabel wordt ervaren. Onze ervaring hiermee overtreft geregeld de verwachtingen.

 

Vergadertelefoon

Maakt jouw bedrijf gebruik van een vergadertelefoon? Ook dan denken wij graag mee over de mogelijkheden om vanuit huis een rechtstreekse koppeling te leggen of om het geluid direct te ontvangen op jouw hoortoestellen.

Wil jij jouw werk of afstand zo ontspannen mogelijk blijven uitvoeren? Neem gerust contact met ons op om jouw persoonlijke situatie aan ons voor te leggen. Wij helpen je graag verder met een oplossing naar wens. Zo zorgen we samen niet alleen voor een optimaal resultaat, maar blijven we ook zo veel mogelijk gezond!

Dit kennisartikel is geschreven door Andrea Berkelder