Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

Een goed te verstaan verhaal. Dat is toch niet meer dan normaal?

4 oktober 2021

Terwijl de natuur haar eerste herfstkleuren alweer toont, zijn we aangekomen in de eerste week van oktober. En dat betekent: de Week van de Toegankelijkheid, een mooi initiatief van Ieder(in).

 

Toegankelijkheid en inclusie

Gewoon meedoen voor iedereen: hoe mooi is het om daar een bijdrage aan te kunnen en mogen leveren? Naast oplossingen voor de werkplek van doven en slechthorenden zetten wij ons dan ook graag in om de toegankelijkheid van openbare instanties te verbeteren. Inclusie noemen wij dat.

Zo droegen we onder andere bij aan de toegankelijkheid van de Gemeente Almere. Deze week maakte de Gemeente Almere officieel bekend dat Burgerzaken en het Sociaal Domein middels een speciale balie toegankelijk zijn voor slechthorende en dove burgers.

 

(Loket)communicatie hulpmiddelen

Omroep Flevoland nam een kijkje bij de Gemeente Almere en legt in haar reportage uit dat de balie niet alleen toegankelijk is voor slechthorenden en doven, maar ook bijvoorbeeld voor bezoekers die gevoelig zijn voor prikkels of om een andere reden graag meer gefocust zijn op het gesprek.

Annelies van Stenus vertelt in de reportage als slechthorende inwoner van Almere hoe eenvoudig het gebruik is, waarom ze het zo fantastisch vindt dat de Gemeente Almere nu toegankelijk is voor slechthorenden en wat dit doet voor haar zelfstandigheid en gevoel van onafhankelijkheid.

Opening loket communicatieposten Gemeente Almere door wethouders Froukje de Jonge en Julius Lindenberg. Foto: Feenstra Fotografie.

 

Duidelijke en toegankelijke informatie

Om toegankelijkheid tot een succes te maken is het natuurlijk belangrijk om de doelgroep goed te informeren. De Gemeente Almere heeft daarom duidelijke en goed toegankelijke informatie op haar website vermeld. Zo is er in video’s uitgelegd hoe een bezoek aan de afdeling Burgerzaken of het Sociaal Domein verloopt wanneer je gebruik wil maken van de loketcommunicatie hulpmiddelen die wij voor de Gemeente Almere mochten verzorgen.

Daarnaast heeft de Gemeente Almere door Geoffrey Cramm de ‘Guusjes’ laten ontwerpen. De Guusjes beelden situaties uit waar mensen met een beperking helaas tegenaan lopen. Natuurlijk werd er ook een Guusje ontworpen voor de toegankelijkheid van de balies: “Een goed te verstaan verhaal… Dat is toch niet meer dan normaal?”.

Wil u naar aanleiding van bovenstaande informatie van gedachten wisselen over de mogelijkheden van inclusie voor uw Gemeente of publieksorganisatie? Neem dan gerust contact met ons op. We leggen u graag meer uit over de mogelijkheden!