Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

“Dit houd ik niet vol…”

13 februari 2025
Categorie: Blog

“De hele dag gaat de telefoon, mensen staan aan de balie in mijn kantoorruimte, de intercom gaat over, en dan zijn er ook nog collega’s die aan mijn bureau komen. Ik word er helemaal gek van. Dit houd ik niet vol.” Jerome zucht diep en kijkt enigszins wanhopig. Vorig jaar werd hij plotseling doof op links. Zijn rechteroor is redelijk goed, maar door zijn eenzijdige plotsdoofheid is zijn werk niet langer vol te houden. De richting van geluiden kan hij niet meer horen. Als er geroezemoes is, en dat is vrijwel de hele dag, heeft Jerome moeite met verstaan. “Thuis ben ik gesloopt.”

 

Op zoek naar stilte

Op advies van de bedrijfsarts kijken wij mee op zijn werkplek. We raken in gesprek met Jerome en zijn leidinggevende en doen uitgebreid onderzoek naar mogelijkheden om hem in zijn functie te houden. De start van het gesprek is hoopvol: de leidinggevende vertelt dat ze Jerome waar mogelijk willen ondersteunen, omdat hij gewaardeerd wordt als medewerker. Jerome vertelt op zijn beurt dat hij plezier heeft in zijn werk en het graag wil blijven doen.

Als we samen naar zijn werksituatie kijken, valt op dat er veel omgevingsgeluid is. De kantine zit recht tegenover de balie in Jeromes kantoor. Omdat de balie open is en vaak ook de deur naast de balie open staat, komt er veel geluid de kantoorruimte in. Daarnaast zijn er voortdurend telefoontjes, waardoor er in het kantoor meerdere gesprekken door elkaar te horen zijn. En lopen er meerdere collega’s binnen met vragen en voor gezellige gesprekken. Als laatste zit Jerome met de rug naar de deur en balie toe. Voor iemand met gehoorverlies, ook als dat eenzijdig is, is dit een uitdagende omgeving.

 

Rust op de werkvloer, voor iedereen

Ter plekke denken we alvast mee over simpele oplossingen. Zo adviseren we de plek van het bureau te veranderen, zodat Jerome op een plek in hetzelfde kantoor komt te zitten die iets rustiger is en van waaruit hij goed overzicht in de ruimte heeft. Zo ziet Jerome wat er gebeurt en wie er binnenloopt. De balie en de deur naar het kantoor kunnen vaker dicht gehouden worden. Met een belletje kunnen mensen melden dat ze er zijn, zodat er in het kantoor meer rust ontstaat en Jerome minder alert hoeft te zijn. Ook blijkt het mogelijk af te spreken dat collega’s gezellige gesprekken in de kantine voeren in plaats van op kantoor.

Als we dit met Jerome en zijn leidinggevende bespreken, belooft zij onze tips in overleg met het team uit te voeren. Als we twee weken later contact hebben, geeft Jerome aan dat de organisatorische aanpassingen het werk lichter maken. Er klinkt opluchting door in zijn stem. Dat ook collega’s aangeven dat ze fijner werken nu er meer rust op kantoor is, raakt hem. Het geeft het gevoel dat de aanpassingen niet alleen voor hem zijn, maar ook goed zijn voor anderen.

 

Horen wat belangrijk is

Voor nog meer ontspannen verstaan spreken we af binnenkort vervolgonderzoek te doen, waarbij we ook techniek komen testen.  Hiermee kan Jerome zich afsluiten voor geluiden waar hij last van heeft, terwijl hij tegelijkertijd die geluiden kan horen of stemmen kan verstaan die voor hem belangrijk zijn. Met onze meer dan 25 jaar ervaring in werkplekaanpassingen op maat bij gehoorverlies hebben we er alle vertrouwen in dat we hem ook daarmee goed op weg kunnen helpen. Zowel Jerome als wij kijken uit naar het vervolgonderzoek, waardoor we vanuit passie ervoor kunnen zorgen dat Jerome met gehoorverlies toch zijn werk kan uitvoeren. Wordt vervolgd!

Ben of ken jij iemand met moeite om anderen te verstaan tijdens werkzaamheden? Neem dan gerust contact met ons op. We komen graag eens bij je langs om de mogelijkheden te bespreken.