Daar waar communicatie cruciaal is, kan zelfs gering gehoorverlies aanzienlijke gevolgen hebben. Al helemaal op de werkvloer. In de praktijk bezoeken wij vooral werkplekken van mensen met een ernstig of complex gehoorverlies. Toch komen we ook steeds vaker in situaties waar medewerkers met licht gehoorverlies vastlopen op hun werk. Gelukkig maar, vinden wij. Zelfs licht gehoorverlies kan namelijk resulteren in overbelasting.
Ongemakken bij gering gehoorverlies
Op de werkplek van iemand met ernstig of complex gehoorverlies realiseren we – na uitgebreid onderzoek en afstemming met medebehandelaars – oplossingen met toptechniek. Regelmatig krijgen we hier reacties op terug als:
‘Dit is horen, zoals vroeger; een warme deken’
‘Ik heb niet eerder zo’n luistergemak ervaren’
‘Het was een verademing om ze zo makkelijk te kunnen verstaan’
In de praktijk geeft echter niet alleen zwaar gehoorverlies ongemakken op het werk. Communicatie in vergaderingen (online, offline of hybride), tijdens telefoongesprekken, in samenwerking met collega’s, klanten of cliënten kan vragen om een aanzienlijke inspanning. Een gesprek volgen, begrijpen wat een ander zegt en daar ook weer op reageren is hard werken met gehoorverlies, hoe complex of gering ook.
Met een communicatieve baan in bijvoorbeeld het onderwijs, management of advisering waarbij communicatie en overleg essentieel is, kun je daar flink last van hebben. Is het gehoorverlies (te) gering, dan is vergoeding van een hoortoestel niet altijd mogelijk. De inspanning die dan van je gevraagd wordt kan resulteren in (over)vermoeidheid, hoofdpijn of nek- en schouderklachten als gevolg van het aanspannen van alle spieren om maar te komen tot verstaan. Bovendien kan zelfs gering gehoorverlies leiden tot misverstanden, vertraging of frustratie. Bij degene met gehoorverlies en bij zijn of haar collega’s.
Zet de eerste stap
Herken je deze klachten? Valt het samen met steeds meer onduidelijk pratende mensen in je omgeving? Duw je onbewust de mogelijkheid van minder goed horen van je af? Dan raden wij je aan om het serieus te nemen! Een eerste stap is de laagdrempelige hoortest van oorcheck. Het neemt slechts vijf minuten van je tijd in beslag. Uit deze test kan een advies komen voor verder gehooronderzoek.
Twijfel je over je gehoor? Dan adviseren we je om dit ook eens te bespreken met de bedrijfsarts. Je kunt altijd een preventief consult aanvragen. In 2020 is namelijk de richtlijn ‘Slechthorendheid en tinnitus’ uitgegeven door de NVAB (Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde), waardoor bedrijfsartsen meer handvatten en mogelijkheden hebben om (licht) gehoorverlies als oorzaak van vermoeidheid en andere lichamelijke klachten te herkennen.
Samenvattend is het vooral belangrijk om te (h)erkennen dat gehoorverlies verschillende gradaties en effecten op medewerkers heeft. Maatwerkoplossingen zijn daarom essentieel, hoe complex of gering het gehoorverlies ook is.
Wij denken graag met je mee om gering gehoorverlies te ondersteunen en (een deel van) de gevolgen, zoals oververmoeidheid, waar mogelijk te voorkomen. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te ontdekken.