Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

Bij werk waarin mondelinge communicatie een belangrijke rol speelt, kan gehoorverlies een flinke belemmering zijn (gastblog)

4 maart 2025
Categorie: Kennisartikel
Arnold Schiemer gastblog Adviesbureau PlanPlan

Intensief communiceren vraagt om een grote luisterinspanning, ongeacht of je in de zorg, aan de balie of op kantoor werkt. Met kop en schouders steken docenten hier bovenuit. In akoestisch vaak slecht ingerichte ruimtes wordt immers van hen verwacht dat zij dag in, dag uit continu in groepen van soms wel 30 leerlingen kunnen communiceren.

Een docent kan na een dag voor de klas flink moe zijn. Dat is niet zo vreemd, want werken in het onderwijs is mooi, maar ook intensief. Als je behoort tot de groep mensen die wat slechter hoort, kan ook dat meespelen. Onderzoek toont namelijk aan dat je dan door extra luisterinspanning oververmoeid kunt raken. Er is bovendien meer kans op bijvoorbeeld een burn-out, zeker in werk waarbij je de hele dag communiceert. Sinds Arnold Schriemer, bedrijfsarts bij Arbo Unie en klinisch arbeidsgeneeskundige Pento Audiologische Centra, dat weet vraagt hij bij elke docent die hij vanwege een burn-out spreekt altijd even na hoe het met het gehoor is. En doet hij er wetenschappelijk onderzoek naar bij het UMCG. Voor ons inspiratiemagazine schreef Arnold een mooie column, die we ook hier graag met je delen.

 

Werkplezier behouden ondanks gehoorverlies

Helaas spreek ik docenten met gehoorverlies vaak pas als ze zijn vastgelopen en zich ziek hebben gemeld. Soms hebben ze nog niet door dat ze slechter horen. En als ze dat wel weten, dan beseffen ze vaak niet dat er een verband kan zijn tussen slechter horen en hun dagelijkse oververmoeidheid. Of ze hebben nog niet de passende hulp gezocht, zoals onderzoek van het gehoor bij een audiologisch centrum, gevolgd door advies over bijvoorbeeld technische hulpmiddelen en andere aanpassingen. Er kan op dat gebied heel veel. In dit magazine is daar het nodige over te lezen.

Als bedrijfsarts bespreek ik samen met een docent wat je het beste kunt doen. We hebben het onder andere over welk advies ik aan de werkgever zal geven. De kern van ons gesprek: wat kan helpen om het werk ondanks gehoorverlies toch goed te kunnen blijven doen?

Veel mensen hebben niet in de gaten dat ze wat minder goed horen. Het ontstaat vaak sluipenderwijs en hoort bij het ouder worden. Helaas begint gehoorverlies soms al vanaf 50 of 55 jaar. Maar, er is een eenvoudige manier om je gehoor te testen. Via hoortest.nl doe je binnen vijf minuten een betrouwbare en gratis test. Als blijkt dat je gehoor onvoldoende is, neem dan contact op met je huisarts. Of met je bedrijfsarts, als je er in je werk last van hebt. Hoe eerder je actie onderneemt, hoe beter!

 

Onderzoek onder docenten

Dat het klaslokaal een uitdagende luistersituatie is, is een feit. Bekend is ook dat de door luisterinspanning veroorzaakte vermoeidheid onder docenten gepaard gaat met een grotere kans op psychische problemen, ziekmelding en arbeidsongeschiktheid. Om de relatie tussen gehoorproblemen en duurzame inzetbaarheid onder docenten te toetsen, startte Arnold in 2021 een uitgebreid onderzoek onder 737 docenten. Begin dit jaar publiceerde hij hier een up to date versie van.

» Lees meer over de onderzoeksresultaten

 

Wij denken graag met je mee om gehoorverlies te ondersteunen en (een deel van) de gevolgen, zoals oververmoeidheid, waar mogelijk te voorkomen. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te ontdekken.