Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

Betrokken blijven bij je team, ook met gehoorverlies

7 augustus 2024
Betrokken blijven bij je team, ook met gehoorverlies

Marijke heeft een communicatieve functie bij een dienstverlenende organisatie in het midden van het land. Ze kampt al ruim 20 jaar met ernstig eenzijdig gehoorverlies. Ze draagt een geavanceerd hoortoestel, maar binnen het rumoer van de kleine kantoortuin, ervaart ze dat het hoortoestel qua spraakverstaan maar weinig ondersteunt. Ze ondervindt enorme hinder van de omgevingsgeluiden die vervormd binnenkomen. Dit leidt tot nek- en schouderklachten, vermoedelijk door het telkens draaien van haar beste oor naar de geluidsbron en het ingespannen luisteren. Ze raakt overbelast en gaat de ziektewet in.

 

Balans tussen werk en welzijn

Het voorbeeld van Marijke is er helaas één uit velen. Gelukkig adviseert de bedrijfsarts van Marijke’s werkgever om ons in te schakelen om mee te kijken naar oplossingen. Haar werkgever neemt dit advies over.

Als we bij Marijke komen voor de intake, werkt ze sinds kort weer een beperkt aantal uren op kantoor, in haar eentje in een stilteruimte. Het is er fijn rustig, maar ook een beetje eenzaam. Ze mist de betrokkenheid bij haar team. Samenwerking en op elkaar kunnen reageren heeft een duidelijke meerwaarde voor haar werk. Helaas betekent deelname aan overleggen en vergaderingen in de vergaderruimte voor haar nog heel hard werken. Na zo’n werkdag heeft ze ’s avonds geen energie meer voor haar gezin.

 

Grip op geluid

De belangrijkste hulpvraag luidt dan ook: “Hoe kan ik weer in de kantoorruimte werken bij mijn team en actief meedoen aan vergaderingen, zonder volledig overprikkeld te raken?”. We bespreken een stapsgewijze aanpak. In dit geval adviseren wij Marijke om:

  1. Een consult aan te vragen bij het Audiologisch Centrum. Wellicht kan haar hoortoestel prettiger worden ingesteld?
  2. Keuzemogelijkheid te creëren door als het nodig is gebruik te mogen maken van de stilteruimte, maar als het kan op kantoor tussen de collega’s te werken. Dit geeft een veilige en comfortabele basis.
  3. Haar collega’s uit te leggen waarom het voor Marijke belangrijk is om zich af en toe terug te trekken in de stilteruimte en hier een “voorrangspositie” in te hebben.

Ook bespreken we de mogelijkheid om rustiger binnen de kantoortuin te functioneren, door zich meer te kunnen afsluiten voor de hinderlijke omgevingsgeluiden, maar toch mee te krijgen wat belangrijk is. Door daar actief een keuze in te kunnen maken, ontstaat er meer grip op het geluid wat uiteindelijk zorgt voor rust en ontspanning.

 

Toegankelijk werkoverleg

In nader onderzoek laten we Marijke kennismaken met een geïntegreerd communicatiesysteem met mobiele microfoontjes. We koppelen het systeem op haar telefoon en voorzien de collega’s aan haar blok van een microfoontje. Marijke krijgt ook een headset gekoppeld op de telefoon. Deze gaat over haar goede oor en over haar hoortoestel. Hiermee is het omgevingsgeluid niet helemaal weg, maar wel gedempt.

Als een collega iets wil overleggen, drukt hij of zij op het knopje op de microfoon. Marijke hoort dan een toontje en de microfoon springt direct aan. De stem van haar collega komt helder en direct binnen. Ze kan het ontspannen verstaan, hoeft haar hoofd niet te draaien en haar schouders niet aan te spannen. Ontstaat er een kort overleg met alle collega’s aan het blok? Dan zet Marijke met één knop op haar afstandsbediening alle drie de microfoontjes aan en werkt het systeem volledig automatisch. Het gesprek komt duidelijk en vloeiend bij haar binnen.

 

Succesvolle integratie voor volledig herstel

Als dat staat, zoomen we samen verder in op een goede hooroplossing in de vergaderruimte. Ook hier kan Marijke het communicatiesysteem met mobiele microfoontjes gebruiken. Ze pakt de draadloze microfoontjes op en verdeelt ze over de vergadertafel. Bedienen is ook nu niet nodig. De microfoontjes pakken de stemmen van dichtbij op en zetten ze draadloos op de hoofdtelefoon van Marijke.

En Marijke? Zij doet actief mee aan de vergadering, met haar rug tegen de leuning van de stoel. Ze geeft haar inbreng en voelt zich betrokken. ’s Avonds is ze moe, maar niet zó moe dat ze geen energie meer heeft voor haar gezin. Het allermooiste volgt een paar weken later. Marijke stuurt ons een mail, die zorgt voor een grote glimlach op ons gezicht. De rust die de afspraken en aanpassingen haar geven leiden tot volledig herstel. Dát is waar wij het voor doen.

Wil jij – ondanks gehoorverlies – ook graag binnen je team blijven functioneren? Actief meedoen met vergaderingen met je rug tegen de stoelleuning en ’s avonds nog energie hebben voor de leuke dingen van het leven? We kijken ook op jouw werkplek graag mee naar de mogelijkheden. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te ontdekken.