Advies en maatwerk op het gebied van horen en verstaan

Auracast: een revolutie voor slechthorenden

12 november 2024
Categorie: Kennisartikel
Auracast: een revolutie voor slechthorenden

Omroepberichten op stations, in treinen, op het vliegveld of in het vliegtuig zelf. Een theatervoorstelling of lezing goed kunnen volgen. Een film kijken zonder boven- of ondertiteling of audiotour door een museum. Voor slechthorenden (en veel goedhorenden) is het lastig dan wel onmogelijk om op al deze momenten goed te verstaan. Auracast maakt hierin sinds kort het verschil. Deze nieuwe op Bluetooth gebaseerde technologie zendt audio uit naar een oneindige hoeveelheid ontvangers die zich bevinden in een specifieke (publieke) ruimte.

 

Wat is Auracast?

AuracastMet Auracast kan een audiozender (zoals een smartphone, laptop, televisie of omroepinstallatie) geluid draadloos uitzenden naar een onbeperkt aantal ontvangers (waaronder luidsprekers, oordopjes of hoortoestellen), ongeacht het merk. Auracast is onderdeel van de Bluetooth LE (Low Energy) Audio-standaard en werkt aanzienlijk eenvoudiger dan traditionele luistersystemen. Bovendien verstuurt Auracast een hoge audiokwaliteit, biedt het meer privacy en verbetert deze technologie algemene audio toegankelijkheid.

Auracast zal voornamelijk worden ingezet op publieke plekken (zoals stadiums en winkelcentra), maar is ook voor individueel gebruik interessant. Met behulp van Auracast kan een koptelefoon, setje oordoppen of hoortoestel verbinding maken met het bronapparaat en zodoende meeluisteren. Ook kun je verbinding maken met een zender die op een centrale plek staat (zoals een tv-scherm op een vliegveld) en volgen wat er gezegd wordt op het scherm.

Sommige hoortoestellen, mits voorzien van Auracast ondersteuning, kunnen verbinding maken met Auracast-bronnen. Zo kunnen slechthorenden goed volgen wat er gezegd wordt in een drukke omgeving of een beeld- of audio-opname beluisteren in een eigen taal. De audioverbinding kan beveiligd worden met een encryptiesleutel, zodat de connectie tussen bron en luisteraar veilig is. Maar, je kunt audiostreams ook openbaar beschikbaar maken voor iedereen. Tot slot geniet Auracast van de voordelen van Bluetooth LE Audio. Dat betekent dat het energieverbruik tot het minimum blijft en dat er heel weinig vertraging op de lijn zit.

 

Auracast vs. ringleiding

Voordat we verder in de mogelijkheden van Auracast duiken, zetten we eerst een stap terug. Want wat is het verschil tussen Auracast en de traditionele ringleiding die veelal wordt gebruikt in theaters, conferentiezalen en soms zelfs in huis?

Een ringleiding werkt met alle hoortoestellen die voorzien zijn van een T-stand. Door verschillende veranderingen in de hoorbranche is de T-stand in een flink aantal hoortoestellen niet meer terug te vinden. Hoortoestelfabrikanten maken hoortoestellen steeds kleiner, waardoor er geen ruimte is voor de luisterspoel die nodig is om het geluid van de ringleiding op te vangen. Ook is het geluidsignaal mono en het frequentiebereik beperkt, terwijl hogere frequenties een belangrijke bijdrage leveren aan het verstaan van spraak en bijdragen aan de geluidskwaliteit. Daarnaast moet de drager van het hoortoestel binnen het (beperkte) veld van de ringleiding blijven. Verstoringen van het signaal zijn daardoor al gauw mogelijk. Bovendien is de aanleg in grote zalen een flinke kostenpost.

Merkgebonden streamers zorgen nu voor connectiviteit met hoortoestellen, als er geen ringleiding is. Ieder merk heeft daarvoor zijn eigen voor- en nadelen en dus ook een eigen streamer op de markt gebracht. In de praktijk betekent dit dat er voor ons veel verschillende soorten apparaten zijn. En dus ook: dat we altijd moeten uitzoeken welk merk we op de juiste manier met een (bestaand) hoorsysteem of -toestel op maat kunnen verbinden.

Door de komst van Auracast is dat voorbij. Auracast is een standaard Bluetooth protocol wat op steeds meer apparaten werkt. Als je nu een nieuwe televisie koopt, zit daar veelal Auracast op en kun je met een hoofdtelefoon eenvoudig de verbinding maken zonder dat je iets extra’s aan je tv hoeft toe te voegen. De verbinding is wat dat betreft gelijk aan Bluetooth. Toch zijn er grote verschillen.

Er zijn al verschillende hoortoestelmerken die een streamer leveren waarmee je ook Auracast aan een hoortoestel kunt koppelen. Deze streamers connecten via Auracast met een externe geluidsbron. Dat kan om muziek af te spelen, maar wordt in onze wereld ook gebruikt voor meer geavanceerde systemen. Bijvoorbeeld om leraren die voor de klas staan te ondersteunen met een klassensysteem.

 

Het verschil tussen Auracast en Bluetooth

Het grootste verschil tussen Auracast en Bluetooth (Classic en LE) is de snelheid in geluid. Auracast transporteert geluid met nagenoeg nauwelijks vertraging op de lijn, wat bij Bluetooth (Classic en LE) wel het geval is. Wanneer je via Bluetooth naar muziek luistert is dat niet erg. Je ziet het beeld wat erbij hoort immers niet. Kijk je televisie, dan kan dit al vervelend zijn. Maar zit je als slechthorende in een vergadering, dan is het heel storend dat hetgeen je hoort niet is wat er op dat moment gezegd wordt. Je loopt daardoor altijd achter de feiten aan. Beeld en geluid lopen immers niet synchroon.

Met Auracast is dit beter. Deze verbinding verloopt sneller omdat er allerlei ballast die Bluetooth kent bij Auracast is weggelaten. Bluetooth wisselt continu informatie uit, heen én terug. Tussentijds slaat Bluetooth de ontvangen informatie op en checkt of de informatie die verzonden is ook klopt. Hierdoor ontstaat een vertraging op de lijn. Auracast doet dit niet. Het werkt in feite dus net zoals een FM-zender, die vroeger veelal gebruikt werd. Het geluid wordt via Auracast uitgezonden, waarna je het wel of niet ontvangt.

Een bijkomend voordeel van Auracast is dat je het niet alleen kunt horen, maar ook kunt broadcasten. Dat betekent dat iedereen met een hoortoestel kan luisteren naar één Auracast lijn. Met Bluetooth kun je slechts apparaten één op één koppelen (soms één op twee als je gebruik maakt van een splitter). Ook kun je Auracast als techniek koppelen aan allerlei soorten apparatuur, zonder daar specifieke merkafhankelijke hulpmiddelen (streamers) voor nodig te hebben.

Met Auracast maak je daardoor de verbinding met een hele omgeving. Deze techniek is van heel grote waarde voor een inclusieve samenleving! Overal waar straks Auracast wordt aangeboden, kunnen slechthorenden hun hoortoestellen koppelen. Dat kan aan de hand van een open verbinding die altijd toegankelijk is voor iedereen die wil ‘aanhaken’, of een tijdelijke verbinding met een tijdslimiet die enkel toegankelijk is op een vooraf bepaald moment. Tijdelijke Auracast verbindingen worden bijvoorbeeld tijdens een vergadering, theaterbezoek of in de rechtszaal gebruikt. Permanente Auracast broadcasting wordt ingezet op stations, vliegvelden of andere publieke gelegenheden.

“Overal waar Auracast wordt aangeboden, kunnen slechthorenden straks inclusief met elkaar communiceren”

 

Auracast koppelen aan hoortoestel

Om Auracast in te schakelen maak je gebruik van bijvoorbeeld je smartphone, die gekoppeld is met jouw hoortoestellen. Met jouw smartphone scan je de QR-code die bij het kanaal waar je op in wilt schakelen hoort. Jouw smartphone verstuurt in dit geval dus geen geluid. Je gebruikt deze enkel om je hoortoestel te bedienen.

 

Auracast verovert de hoorbranche

Op dit moment wordt Auracast wereldwijd uitgerold. Diverse organisaties, waaronder Samsung, hebben de mogelijkheden van Auracast ontdekt en al verschillende producten op de markt gebracht die voorzien zijn van Auracast. Ook software developers zijn aan de slag gegaan met achterliggende software om de voordelen van Auracast verder te ontwikkelen, bijvoorbeeld door deze nieuwe techniek in bestaande broadcast systemen in te bouwen.

In de hoorbranche wordt Auracast steeds meer ingezet. Begin oktober heeft Guido een presentatie over Auracast gehouden bij de Nederlandse Vereniging voor Audiologie. Tijdens deze presentatie zijn meerdere hoortoestelmerken die momenteel al Auracast-compatible gehoorapparaten en streamers aanbieden ter sprake gekomen, waaronder Oticon, Phonak, ReSound, Starkey, Signia en Widex.

Nog lang niet ieder hoortoestelmerk biedt op dit moment een Auracast optie aan. Ook wordt Auracast voorlopig nog niet in ieder nieuw hoortoestelmodel geïntegreerd. Gelukkig kun je door middel van een Auracast dongel wel van de voordelen van Auracast  gebruik maken. Het is wellicht niet ideaal, maar een goede tussenoplossing.

 

Deel je ervaring met Auracast

In onze eerdere artikelen waren we kritisch op het gebruik van Bluetooth en de 2,4 GHz verbinding voor slechthorenden. Ook stelden we dat Bluetooth niet bruikbaar is voor het “live” volgen van gesprekken in ruimtes waar de gesprekpartner aanwezig is, zoals in kantoren, balies, vergaderruimtes, college- of klaslokalen. Auracast maakt hierin een groot verschil. Om deze reden zijn wij heel benieuwd naar de ervaringen van slechthorenden en hoorprofessionals met Auracast in de praktijk. Via auracast-info.nl verzamelen we ervaringsverhalen en delen we ontwikkelingen en publicaties rondom Auracast met elkaar.

Maak jij gebruik van deze nieuwe technologie? Deel dan jouw ervaring met ons! In ruil daarvoor houden wij jou op de hoogte van alle verzamelde informatie en Auracast updates.