De invloed die een ruimte heeft op de klank en nagalm van geluid is enorm. Diezelfde invloed is ook van toepassing op hoe goed je iemand in een bepaalde ruimte kunt verstaan. Akoestiek is iets dat vaak vergeten wordt als het draait om (plotseling) gehoorverlies. Een mooi voorbeeld hiervan is ons werkplekonderzoek bij Jutta, docent op een HBO opleiding.
Systeemplafond als basis
Op verzoek van het Audiologisch Centrum voerden we deze lente een werkplekonderzoek bij Jutta. Zij werd plotseling doof aan één oor en begreep de verwijzing van het Audiologisch Centrum in eerste instantie niet direct. Ze kon zich toch prima redden met haar goede oor?
Desondanks was ze nieuwsgierig en stond ze open voor de mogelijkheden die wij haar konden aanreiken. Tijdens het werkplekonderzoek lopen we daarom samen langs haar werkplekken. Jutta werkt vanuit meerdere lokalen, allen voorzien van een systeemplafond. Het verstaan van haar leerlingen gaat in deze ruimtes prima. De systeemplaten dempen het geluid en zorgen ervoor dat zij zich voldoende kan concentreren op datgene wat haar leerlingen klassikaal of één op één met haar bespreken.
Openlijke onrust
In de kantine is dat alleen anders. Zeker tijdens de pauzes zijn daar veel informele contacten met collega’s en worden er ook inhoudelijke overleggen gevoerd in kleinere groepjes. Het kost Jutta keer op keer veel moeite om haar gesprekspartners in deze ruimte te volgen. Niet zo gek ook, de kantine is een open ruimte en is ingericht volgens een industriële uitstraling. Zonder systeemplafond dus. Al pratende over akoestiek komt ook de bekleding van wanden, vloer en het plafond ter sprake. Jutta is verbaasd, ze heeft immers nooit gedacht dat de ruimte verschil kan maken in hoe goed je een ander kunt verstaan.
Praktische tips
In de hoek van de kantine staan twee felgele banken. Beiden zijn van stof en hebben hoge rug- en zijleuningen. Als ik Jutta vraag of ze daar weleens gebruik van maakt, kijkt ze mij opnieuw verbaasd aan. Haar ontkenning vraagt om een uitleg.
Ik geef haar de tip mee om collega’s uit te nodigen samen in deze banken te gaan zitten en aan hen uit te leggen waarom. De hoge leuningen absorberen namelijk het overige geluid in de ruimte en zorgen ervoor dat Jutta daar geen onrust van ervaart.
Daarnaast vraag ik het Audiologisch Centrum om aan haar solo-apparatuur te leveren, zodat ze minder met haar hoofd hoeft te draaien om met haar goede oor het geluid op te vangen. Het veelvuldig draaien kan namelijk zorgen voor nek- en schouderklachten en kost bovendien – vaak ongemerkt – extra energie.
Een paar weken later mailt Jutta mij. Ze schrijft dat ze veel pro-actiever is geworden en haar collega’s nu aangeeft wat zij nodig heeft om hen goed te verstaan. Ze sluit af met: “Het is opvallend hoeveel mensen eenmaal in de gekleurde banken verzuchten dat het eigenlijk voor hen ook wel zwaar aan hun oren was. Dankjewel!” Ik lach en kijk tevreden terug op weer een geslaagd werkplekonderzoek.
Ervaar jij zelf ook geregeld onrust of heb je last van de akoestiek in jouw werkruimte? Neem dan gerust contact met ons op. We komen graag eens vrijblijvend bij je langs om de mogelijkheden te bespreken.